
În materie rezidențială, oraşul timişean a cunoscut, ca și alte aşezări similare bănățene, o extindere a perimetrului construit. Nu se poate însă spune că burgul sudic al județului are un ritm de dezvoltare năucitor, cum au unele localități periurbane municipiului Timișoara.
CITEŞTE ŞI: Maşina unui primar din Banat a ars ca o torţă. Focul a fost pus intenţionat?!
Noul cartier al Detei a prins contur în urma unui plan urbanistic zonal aprobat în urmă cu zece ani. Acesta prevedea 146 de locuri de case, pe aceste parcele deja peste 40 de locuințe fiind și locuite, iar altele aflându-se în diferite faze de edificare, de la temelie, la construcție în roșu.
Este însă destul de clar că noul cartier a prins contur greu și ritmul lui de desăvârșire este lent. Primarul Petru Roman spune că aceasta este singura zonă fără drumuri asfaltate din oraș, dar că situația se va schimba în perioada următoare, odată cu aprobarea finanțării unui proiect prin Programul Național de Dezvoltare Local care prevede realizarea modernizării de drumuri interioare în lungime de 1,7 kilometri.
De introducerea curentului electric și a gazului în nou cartier s-a ocupat primăria, iar extinderea rețelelor de apă-canal o asigură Aquatim. În perimetrul acestei zone se află și blocuri ANL cu 100 de apartamente.
Dacă în alte localități aceste locuințe au fost cumpărate de deținătorii lor, la Deta, locatarii nu s-au înghesuit să devină proprietari, deși prețurile apartamentelor se situează la aproximativ 30.000 de euro.