Un nou an şcolar, alți bani dați de părinți, în Timiș

rechizite1

Cumpărăturile pentru începerea noului an şcolar sunt deja în toi în zilele acestea, iar părinţii trebuie să pregătească cel puţin 500 de lei: banii pentru uniformă, ghiozdan şi rechizitele de bază. După începerea şcolii urmează să apară, desigur, şi alte cheltuieli…

CITEȘTE ȘI: Deoarece noul an şcolar bate la uşă s-a trecut la faza heirupistă a modernizărilor de străzi din centrul Timişoarei

Pentru micuții care încep anul acesta clasa pregătitoare, “pachetul de bază” include uniforma – accesorizată cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care se adaugă şi pantofii, ghiozdanul şi câteva rechizite (penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat).

Ghiozdanele pentru elevi se găsesc la preţuri pornind de la 30 de lei, însă cele de firmă sau de… fițe ajung să coste peste 100 de lei.

Părinţii ştiu că cele inscripţionate – gen Hello Kitty sau cu Minnie sunt mai scumpe, fiind foarte dorite de cei mici. Un penar mai bun, fără să conţină creioane și, carioci, ajunge să coste de 20 lei. În ceea ce priveşte caietele, preţurile sunt diferite: de la cele simple, cu 48 de file, care costă 0,99 lei, la cele speciale, numite de comercianţi “cu licenţă”, având coperţile colorate cu fel şi fel de imagini, care ajung la 1,99 lei. Coperţile pentru caiete şi cărţi se găsesc la preţuri începând cu 0,70 de lei/bucată, fiind vorba însă de cele mai simple.

Dacă mai punem la socoteală şi acuarelele, creioanele, colorate şi cariocile, pensulele și hârtia creponată, scoatem din buzunar cel puţin 200 de lei. În cazul în care părinţii au achiziţionat deja rechizitele de bază pentru copii, odată cu începerea anului şcolar aceştia vor trebui să cumpere și caiete speciale.

O modă post-decembristă

Caietele speciale – solicitate de unele învățătoare la clasă, au ajuns să fie considerate ca o anexă a manualelor şcolare – reprezintă alţi bani pe care părinţii trebuie să-i achite. Cei cu mai puţină dare de mână apelează la metoda fotocopierii acestora.

Uniformele, o altă problemă

Multe dintre şcolile din judeţul Timiş, mai ales cele din mediul urban, le solicită elevilor purtarea uniformelor: fie un sacou cu vestă şi pantaloni, fie doar sacou şi vestă, toate confecţionate după un singur model, care reprezintă unitatea de învăţământ. Prețul unui singur sacou de cele mai multe ori ajunge la 70 de lei, bani care se adaugă la celelalte cheltuieli curente cu ocazia noului an școlar.

După ce părintele a scos din buzunar primii bani, când va începe noul an școlar învățătoarea va anunța deja tradiționala ședință cu părinții în care din nou va fi vorba de alți bani. Acolo se va vorbi despre caietele speciale, care ajută la sedimentarea materiei, manualele fiind insuficiente în opinia cadrelor didactice din unele școli mai de ”fițe”. Așa că alți bani, ca să nu mai vorbim de alergătura după ele.

Copiii români, tot mai bolnavi

Și dacă tot veni vorba de începutul noului an școlar, un copil român din trei suferă de afecţiuni cronice. Aceasta este concluzia alarmantă a celui mai recent studiu care şi-a propus să evalueze nivelul de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate la copiii şi tinerii din colectivităţile şcolare din mediul urban sau rural.

Concret, 28,1 la sută dintre copii sunt bolnavi, iar repartizarea pe mediul din care provin arată că, procentual, cei din mediul urban sunt mult mai afectaţi.

Astfel, pe primele două locuri se înregistrează, în ambele medii, aceleaşi două tipuri de afecţiuni medicale: problemele de vedere şi obezitatea. Procentele de afectare sunt net superioare în cazul copiilor din mediul urban, de trei sau chiar patru ori mai mari. Apoi, pe locul al treilea apar diferenţe clare între bolile de care suferă copiii din mediul urban spre deosebire de cei din mediul rural. Astfel, micuţii care trăiesc la oraş suferă de deformări serioase ale coloanei vertebrale, afecţiuni ale amigdalelor şi de astm bronşic, iar cei de la ţară au probleme cu anemia şi carenţele de creştere în greutate sau înalţime.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *