Un instalator din Timişoara câştigă mai mult decât piloţii de avioane!

instalator

Vechea sintagmă ”Ai carte, ai parte!” nu-și mai găsește de mult timp aplicare în societatea românească. Cumva atipică față de restul lumii, aceasta s-a dezvoltat mai mult pe sectorul muncii brute, în detrimentul celei intelectuale.

În majoritatea statelor dezvoltate, cei care își sacrifică tinerețea instruindu-se pe băncile unor facultăți sunt mult mai bine remunerați față de cei care au studii minime sau medii, indiferent cât de grea ar fi munca acestora din urmă.

Acest principiu a funcționat și în România, în toate regimurile (exceptând categoria minerilor), până la instalarea capitalismului în ’89. În câțiva ani, inginerii făceau coada la șomaj, în timp ce comercianții cu ”buticuri” deschise peste noapte se îmbogățeau văzând cu ochii, iar muncitorii constructori nu mai pridideau cu munca.

Și astăzi, cea mai bănoasă meserie pentru care nu e nevoie nici de liceu este tot în domeniul construcțiilor: instalator, fie că e pe partea electrică, sanitară sau de gaze.

În Timișoara, un instalator poate câștiga, în medie, 3.000 de euro pe lună, dar cei foarte buni depășesc cu mult această sumă. În același timp, un inginer proiectant primește în jur de 1.500 de euro, deși, într-o echipă, pe baza coordonatelor trasate de acesta din urmă muncește primul. Instalatorii sunt însă cei mai căutați în segmentul construcțiilor, fiind și cei mai bine plătiți.

Majoritatea lucrează și cu carte de muncă și la negru. Cu toate că meseria este mai degrabă pentru bărbați, în branșă lucrează și femei, de regulă împreună cu soții lor. Mulți dintre instalatorii care lucrează în Timișoara sunt proprietari de mașini scumpe și case cu etaj, reușind să pună mai mulți bani deoparte decât un… aviator.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Un instalator din Timişoara câştigă mai mult decât piloţii de avioane!

  1. Kare, e problema? Data viitoare cind se-nfunda buda chiama pe tov. Pilot sau arhitectul care a pruiectat casa. 🙂

    1. Esti…INSTALATOR?Se vede ..Se scrie chEama ,nu chiama .Problema este ca -suntem inselati din doua parti -se lucreaza la negru,ocolind taxele si ni se cer piese mult mai multe decat necesarul,unele chiar in plus si le platim instalatorilor ptr alte lucrari Si de cele mai multe ori incep lucrul ,iau banii si ,,,,..asteaptam sa -I vedem….

  2. Numai în România ești înșelat de un meseriaș pt că nu îți dă factura pt lucrare.ANAF nu verifică meseriașii și să le de-a amendă usturătoare că nu declară venitul in plus pe care le dobândesc ușor.

  3. Nu vad vreo problema cu privire la veniturile unui instalator. Pana la urma omul ala munceste, piata cere, iar atata timp cat clientii sunt multumiti, totul mi se pare in regula.

  4. Problema este ca obtin niste venituri pentru care nu platesc taxe si inafara de banii care ii primesc de la clienti mai primesc si comisioane consistente de la magazinele de instalatii pe produsele achizitionate de la acestia astfel clientul este taxat de doua ori fiindui unflate preturile pe materiale . Ei nu vor fi niciodata multumiti numai cu banii de pe manopera .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *