Un fost rector al Politehnicii a adus primăvara în Timișoara lui Nicolae Robu

Era odată un înțelept de care asculta tot satul. El știa când va ploua, dacă va fi foamete sau război și prin ce necazuri vor mai trece țărănii. Tot timpul făcea aceste anunțuri de pe prispa casei lui, ridicând mâna, mai întâi, ca să fie atenți cu toții. De la o vreme, înțeleptul nu a mai ieșit pe prispă. Îmbătrânise, era și cam bolnav și lumea a trebuit să se descurce și fără atenționările sale. Ei bine, după vreo șapte-opt ani de absență, într-o frumoasă dimineață de primăvară, a ieșit înțeleptul pe prispă. Tot satul s-a cutremurat. Ce o vrea, oare, bătrânul să le spună, de a revenit, iată, la obiceiul uitat? S-au adunat cu toții, iar când înțeleptul a ridicat mâna, tensiunea era insuportabilă. Apoi, senin, bătrânul a făcut marele anunț: ”Ehe, a venit primăvara!”. Toată suflarea s-a liniștit și a început să se bucure de frumoasa zi. Chiar dacă știau cu toții că venise primăvara, era altceva când acest lucru fusese spus chiar de  către marele înțelept.

O asemenea întâmplare am avut, recent, chiar la Timișoara, tot într-o frumoasă zi de primăvară. Profesorul Ioan Carțiș, fostul rector al Universității Politehnica, a decis, după o lungă vreme de absență publică,  să iasă pe prispă ca să facă un anunț. Bine, prispa din zilele noastre se numește rețea de socializare, dar asta nu schimbă cu nimic morala poveștii. Ce era așa de important pentru comunitate, încât fostul rector a ținut morțiș să ne spună, mai ales într-o perioadă de pandemie, cum este cea de acum? Tensiunea sporea și datorită personalității fostului rector, un profesor reținut în ieșirile publice, cu mult bun simț și foarte decent în ținută și  exprimare. Pe scurt, Ioan Carțiș a vrut să anunțe că o mare parte din pretinsele realizări de la Politehnică  ale lui Nicolae Robu sunt umflate. Ele nu au fost opera fostului rector Robu, Carțiș cunoscând foarte bine acest lucru, întrucât Robu i-a fost succesor în funcția de rector. Mai mult, în perioada în care Robu era prorector, Carțiș era șeful suprem și, deci, se presupune că are temele făcute.

Anunțul fostului rector nu ne spune mare lucru. Cei mai mulți dintre noi știam că lui Robu îi place să exagereze și să-și aloce merite pe care nu le are. Nu e deloc o noutate. Spusă, însă, din gura profesorului Ioan Carțiș, are, însă, altă valoare. E la fel ca anunțul făcut de pe prispă de bătrânul înțelept. Așa că, acum, știind bine toate acestea, putem trage singura concluzie care nu poate fi pusă la îndoială: a venit primăvara!

 

5 Comments
petre ispirescu 08/05/2020
marele primar a pus placute ceausiste pe realizarile sale sau a altora. O asemenea placuta a pus-o la pasajul Michelangelo, putin deasupra solului. Totii caini vagabonzi care trec pe acolo se urineaza pe placuta si implicit pe numele marelui primar.
idem 30/04/2020
O fi adus ceva de primavara,dar pe linga vila cu prispa...!
birlic 29/04/2020
sanatate Domnule Profesor ,ma bucur ca v-am revazut dupa multi ani ,atunci cand si Poli era un Brend
ioan 28/04/2020
Sanatate domnului Prof.Cartis si sa stea linistit pe prispa ! Sub obladuirea dumnealui, a fost dezvoltat nabadaiosul prof, si primar Robu !
Nici O'Lae 28/04/2020
"Era odată un înțelept de care asculta tot satul." La noi in oraș e așa: Era odată un ghiolban de care nu te mai poți pișa.