Un belgian cultivă cu succes în România „aurul roșu”

sofran

Un belgian stabilit în România cultivă cel mai scump condiment din lume – șofranul. S-a documentat temeinic înainte să înceapă afacerea cu aurul roșu – aşa cum i se mai spune. A comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obținut prima producție serioasă. Munceşte mult, dar câştigă pe măsură – un gram de şofran costă peste 100 de lei.

În Belgia, țara sa natală, Vincent era căpitan în armată. A renunţat la tot şi a început să înveţe ABC-ul agriculturii. Nu i-a fost total peste mână pentru că provine dintr-o familie de fermieri. În ultimii ani s-a ocupat de comerțul cu vaci cu lapte, cultivă legume, iar din 2013 s-a orientat spre șofran.

Vincent de Busson, cultivator de şofran: Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii.

Șofranul a fost o provocare pentru Vincent. Primii bulbi i-a comandat special din Belgia.
Vincent de Busson, cultivator de şofran: Prima cultură am testat-o pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Astăzi am ajuns la 4.000 de metri pătrați.

A început să vândă condimentul atât în România, cât și în Belgia. Preţul e pe măsura renumelui de „aur roşu” – un gram de şofran costă 110 lei, iar în străinătate îl vinde cu 28 de euro.

40 de grame de șofran necesită o recoltare de 6.000, 7.000, 8.000 de flori de șofran.

Nu-i o afacere care se porneşte tocmai simplu, pentru că investiţia e considerabilă. Primii bulbi au costat 17 mii de euro.

Loredana Gligor, soția lui Vincent: Este o investiție care se simte într-o familie, se simte și financiar și pe planul muncii un pic.

Acum, belgianul vrea să ajute şi alţi agricultori pasionați să dezvolte culturi de şofran, aşa că a început să vândă chiar el bulbi, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Un belgian cultivă cu succes în România „aurul roșu”

  1. Un belgian plictisit, probabil pensionar, venit de dragul Loredanei in Romania a deschis o afacere etc… Poveste de mare succes, clar, dar eu pun intrebarea: de ce vin mereu niste straini sa ne arate cum se fac afaceri? De ce nu preluam noi initiativa, pe pamantul nostru, sa profitam de succesul afacerii? Si ami am o intrebare: cine dracu cumpara sofran, la ce e bun…???

  2. ai pus doua intrebari.1)de ce nu AI TU INITIATIVA pe pamantul nostru? 2) la ce foloseste SOFRANUL gasesti pe net!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *