Săgeata Verde, trenul de epocă din Arad, va circula din nou. A făcut prima cursă în 1906

Săgeata Verde, trenul de epocă din Arad, va fi din nou la dispoziția turiștilor. Peste aproape două săptămâni, garnitura celebră îi va transporta pe cei care vor să retrăiască astmofera de altădată spre plaja Ghioroc.

Considerat un simbol al județului Arad, trenul de epocă este celebru pentru că a făcut prima cursă pe data de 1 decembrie 1906, informează Banatul Azi. Săgeata Verde va fi repusă pe șine și va circula regulat pe traseul Arad-Ghioroc, în fiecare duminică, începând cu 18 iunie.

Ideea relansării garniturii de epocă aparține vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici. Autoritățile vor să transforme localitatea arădeană Ghioroc într-un pol turistic.

„Ne dorim să fim partenerii primarilor care iniţiază proiecte şi care îşi dau interesul pentru dezvoltarea comunităţii pe care o conduc. Am transmis Ministerului Turismului propunerile Aradului pentru Masterplanul de turism şi vom face demersuri ca, în următorii ani, judeţul nostru să se transforme dintr-un judeţ de tranzit într-unul cu destinaţie turistică. Aradul trebuie să devină un judeţ de destinaţie turistică, nu unul din care se pleacă”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al CJ Arad.

Săgeata Verde, trenul de epocă din Arad, printre primele care au circulat în România

Și Primăria Ghioroc urmează să realizeze documentația ca localitatea să fie desemnată stațiune de interes local.

„Lucrăm și la fișa stațiunii. Este o documentație complexă care presupune o muncă de cercetare și de organizare. Este un proces de durată, etapizat, nu se realizează de pe o zi pe alta oricât ne-am dori! Consiliul Județean ne acordă asistență, fiindcă avem nevoie să lucrăm cu specialiști pe acest proiect strategic pentru comuna noastră”, a declarat primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi Morodan.

Consiliul Județean Arad a alocat deja peste 800.000 lei pentru ca stațiunea Ghioroc să fie transformată în stațiune de interes local.

După ce Săgeata Verde va fi repusă în funcțiune, Consiliul Județean Arad va transforma depoul de la Ghioroc într-un muzeu al tramvaiului arădean, care va fi deschis în fiecare week-end.

Trenul de epocă pus la dispoziția turiștilor a făcut prima cursă pe 1 decembrie 1906. Pe atunci, se foloseau automotoare benzo-electrice, iar din 1907, două locomotive cu abur. În aprilie 1913, a fost inaugurată la Ghioroc prima cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume, conform libertatea.ro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Săgeata Verde, trenul de epocă din Arad, va circula din nou. A făcut prima cursă în 1906

Lasă un răspuns