Un aparat de de colectare a plasmei, important pentru lupta împotriva coronavirusului, refuzat la Timişoara

plasma

Deşi este una dintre zonele cu foarte multe persone vindecate de Covid 19, la Timişoara nu este pus în funcţiune aparatul de plasmafereză donat de o firmă privată prin Ministerul Sănătăţii.

CITEȘTE ȘI: Ce amenzi se vor da după data de 15 mai. Anunțul făcut de Ludovic Orban

Nicolae Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ”Nu s-au înţeles, probabil vor muta aparatul în altă parte, Timişoara se va descurca ori cu aparatele pe care le are, ori va face recoltare de sânge integral. Sunt dezamăgit de evoluţia lucrurilor.”

Dr. Lighezan Rodica, Şefa Centrului de Transfuzii din Timişoara nu a dorit să ne ofere un răspuns legat de această situaţie, precizează mediafax.ro

Conducerea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională în schimb a făcut acest lucru. Dr. Lighezan a primit recomandări clare să instaleze acest aparat.

Răspunsul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru Mediafax: “Centrul de Transfuzii din Timişoara are personalitate juridică şi răspunde cu privire la deciziile adoptate şi efectele acestora. INHT Bucureşti a recomandat conducerii CTS Timişoara să efectueze toate demersurile care se impun pentru a începe utilizarea echipamentului de plasmafereză în beneficiul bolnavilor Covid 19.”

Dacă la Timişoara e mai complicat, totul a mers repede la Bistriţa Năsăud, unde nu a fost nicio problemă legată de folosirea aparatului de plasmafereză. Deja primii donatori vindecaţi de Covid 19 au donat plasmă.

Beudean Adina, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistriţa: ”Pe acest aparat de plasmafereză se recoltează 600 de ml, a câte 200 fiecare punguliţă, deci un donator poate salva 3 vieţi, 3 bolnavi. Donatorii de plasmă pot veni la recoltare de plasma din 2 în 2 săptămâni, în timp ce donatorii de sânge total pot veni o data la minimum 2 luni.”

La Bucureşti s-au făcut deja 11 colectări de plasmă. Un pacient în stare critică a fost extubat la Institutul Matei Balş la câteva zile după ce a primit plasmă. Alte 11 echipamente de plasmafereză donate de firma privată au fost instalate în tot atâtea centre de transfuzie sanguină.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Un aparat de de colectare a plasmei, important pentru lupta împotriva coronavirusului, refuzat la Timişoara

 1. Idioti.
  La zdup, ca omoara oameni.
  Sa nu ii salveaza, ceea ce e acelasi lucru.
  Omul moare.
  Cum adica sa refuzi si sa mai ai tupeul sa vii cu o asemenea declaratie ?
  Deja sunt toti destituiti din functii ?
  Azi ?
  Si miine….Procuratura, sper ?

Lasă un răspuns