Ce amenzi se vor da după data de 15 mai. Anunțul făcut de Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a dat detalii cu privire la amenzile care se vor da după data de 15 mai. Reacția primului-ministru vine după ce Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

CITEȘTE ȘI: Un nou pericol se apropie de granița României: județul Timiș, sub supraveghere specială

Ludovic Orban a venit cu noi precizări referitoare la amenzile care vor fi date după data de 15 mai. El a explicat că amenzile pentru neresectarea ordonanțelor militare au revenit la nivelul anterior Ordonanței de Urgență care a mărit valoarea acestora, OUG declarată neconstituțională de CCR. Valoarea inițială a amenzilor era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei, conform capital.ro

”Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat deizia CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței de urgență”, a spus joi premierul Ludovic Orban, întrebat despre modul în care polițiștii îi vor sancționa pe cei care nu respectă prevederile ordonanțelor militare.

Orban a precizat că executivul va face o analiză pentru a vedea dacă se impune un act normativ pentru o eventuală amnistie a celor care au fost amendați în baza OUG declarată neconstituțională de CCR.

„Vom face o analiză a situației plății încasării amenzilor și în funcție de asta vom lua decizia dacă luăm în calcul o amnistie”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a vorbit din nou despre decizia CCR, despre care spune că este o decizie „împotriva ordonii de drept”.

„Mi  se pare o decizie împotriva ordinii de drept dată în favoarea celor care nu au respectat regulie, dată în dispretul milioanelor care au respectat regulile și au contribuit la menținerea în limite rezonabile a răspândirii coronaviruslui”, a punctat premierul.

Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate: „A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”
Amenzile la nivelul anterior OUG 34 erau stabilite prin OUG 1/1999. Însă printr-o altă decizie dată tot miercuri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional și articolul 28 din această ordonanță de urgență referitor la cuantumul amenzilor.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

3 Comments
ghiocel trandafir poanta 8 mai 2020
ce dracu ati fi vrut doar pensiile speciale să fie neconstitutionale ? ce o fi zis dorneanu patru pensii hai să le dăm si fraierilor ceva .
Marius 7 mai 2020
Antihoti...aceste legi si amenzi au salvat oameni ! Ca prostii si indiferentii nu stiu decit de frica ! Cam atit, ca mai mult nu intelegi...din pacate !
Antihoti 7 mai 2020
Nici legionarii nu au dat astfel de legi si amenzi, poate numai statul Islamic împotriva creștinilor . Jos pdl!