Trecem la ora de iarnă!

ora de iarna 1

Trecem la ora de iarnă! Ora 4 va deveni ora 3, iar ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că vom dormi mai mult. Acest lucru se va întâmpla în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, adică în ultima duminică din această lună.

Sistemul a fost instaurat în România încă din anul 1032, iar din 1997 s-a stabilit o regulă, care se aliniază celei respectate de majoritatea statelor lumii și care este valabilă și în prezent: la ora de vară se trece în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, iar la cea de iarnă, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie.

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creștere a numărului de accidente de circulație, care vizează în special pietonii și bicicliștii. Fenomenul nu se datorează schimbării orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi și șosele.

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia acestora urmând a se efectua conform orarelor prevăzute în mersul trenurilor.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, trenurile de călători vor pleca din gările în care se formează conform orei de vară, până la ora 4, care devine ora 3. Trenurile care au ora de plecare din gările în care se formează după ora 4, vor pleca la orele stabilite în mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din mersul trenurilor, conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Trecem la ora de iarnă!

  1. Domnișoară Daniela, zi să mori tu că sistemul a fost instaurat în România încă din anul 1032 ! Poate ai fost colegă de școală cu Ghiță Funar și nu știm noi ! Păcat că nu citește nimeni, cu cel puțin 2 neuroni funcționali aricolele astea, înainte de publicare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *