Traian Vuia, bănățeanul care a ridicat visul zborului către Cer

Arc peste timp. Traian Vuia – 150 de ani de la naştere

Pentru că ieri, ca în fiecare an la 7 decembrie, s-a serbat Ziua Internațională a Aviației Civile – industria care a schimbat lumea, reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului au evocat una dintre marile personalităţi cu care merită să ne mândrim, şi anume pe Traian Vuia.

”Începând cu primul zbor comercial, aviaţia civilă a deschis noi pieţe, noi posibilităţi pentru afaceri, turism şi contactele interumane, potenţialul zborului de a aduce schimbări economice şi sociale fiind aproape nelimitat.

<<Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă știu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanță are cine a facut aceste lucruri, important este că ele există>>, spunea Traian Vuia, un om modest, un om care a zburat dincolo de visurile omenirii și care a lăsat în urma sa posibilitatea de a ne înălța spre cer.

Românul născut în 17 august 1872 în comuna Bujoru, comitatul Caraș-Severin pe vremea aceea, județul Timiș acum, a sfidat gravitația fără catapulte sau alte mijloace exterioare și a creat primul aparat mai greu decat aerul cu ajutorul căruia a realizat zborul autopropulsat.

După ce ani în șir a construit banalele zmeie, în 18 martie 1906, <<Liliacul>>, poreclit astfel datorită formei sale, avea să-i schimbe viața viitorului creator al aviației moderne. S-a întâmplat în ziua de 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, când un aparat mai greu decât aerul, monoplanul Vuia I, s-a desprins de pământ.

Muzeul Traian Vuia

Muzeul dedicat marelui inventator Traian Vuia, inaugurat în 25 aprilie 2012 în comuna Traian Vuia (jud. Timiş), cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii şi machete.

Traian Vuia, bănățeanul care a ridicat visul zborului către Cer

În cadrul punctului muzeal există o sală dedicată vieţii şi activităţii lui Traian Vuia, în care sunt expuse imagini şi documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănăţean le-a făcut la Făget, Lugoj şi Budapesta, precum şi documente legate de perioada petrecută la Paris.

De asemenea, este evidenţiată şi activitatea politică a lui Vuia, care a făcut parte din Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania şi Banat, el fiind delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris, la discuţiile referitoare la Banat.

CITEŞTE ŞI: Un fotoreporter timișorean a pierdut un concurs în fața unui contracandidat cu șapcă și cu înger păzitor la purtător

Un loc special este rezervat mărturisirilor urmaşilor lui Traian Vuia. Un cer senin și zboruri line, tuturor care activează în aviația civilă, dar și celor care vizitează punctul muzeal Traian Vuia! (program de vizitare: luni – vineri, 10 – 18), au transmis cei de la MNaB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *