Tradiţiile bănăţene, din nou în luminile rampei

La Voiteg s-au împletit mai multe energii pentru revigorarea vechilor tradiţii bănăţene. Pe de o parte, ansamblul folcloric Voitegeana, cu 60 de membri, este rodul strădaniei Cameliei Fogaş, inimoasa directoare a şcolii locale, care l-a pus pe picioare în urmă cu zece ani, iar astăzi formaţia cucereşte lauri atât în ţară, cât şi peste hotare.

În paranteză fie spus, la începutul lunii mai, copiii şi tinerii care compun Voitegeana – de la pici de clasa întâi până la studenţi – vor fi prezenţi în Turcia, la invitaţia Universităţii din Yeditep, care organizează festivalul folcloric internaţional „Colours of The World” (Culorile Lumii). Cazarea și masa sunt asigurate de gazdele care, în plus, le vor organiza și o excursie gratuită, de o zi, bănățenilor noștri.

Concurs de bătut toaca, în Vinerea Mare

Pe de altă parte, la Voiteg s-a pus la punct şi un mic muzeu etnografic privat, aparţinând Asociaţiei pentru Cultură şi Tradiţie „Asocult”. Organizaţia respectivă a organizat deja mai multe manifestări care tind să intre în tradiţia locului. Bunăorară, în 6 aprilie, adică în Vinerea Mare, circa 40 de copii – atât din Voiteg, cât şi din alte comune din zonă – vor participa la un concurs de bătut toaca. Competiţia ajunge la ediţia a treia şi se va lăsa, ca de obicei, cu o jurizare atentă şi cu acordarea de premii pentru cei mai talentaţi participanţi.

Peste 300 de invitaţi

Agenda culturală locală mai cuprinde un eveniment major, de data aceasta cu participare internaţională. Vorbim despre Balul Portului Popular, ediţia a VI-a, care va reuni la căminul cultural din Voiteg, în 1 Iunie, peste 300 de copii, atât din Timiş şi Caraş-Severin, cât şi din comunităţi din Serbia, fiind vorba despre localităţile Vârşeţ, Uzdin şi Gudurica. După tradiţie, participanţii vor face şi o paradă a portului popular pe străzile Voitegului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns