Printre ruinele unei fabrici din Timiş. Asigura locuri de muncă pentru 800 de oameni…

fabrica de otet

Este doar una dintre numeroasele fabrici din Timiş care s-au năruit sub ochii foştilor angajaţi… În urmă cu mai bine de 20 de ani, comuna era o aşezare prosperă.

Fabrica de oţet din Margina asigura locuri de muncă pentru 800 de oameni, însă înainte de închiderea unităţii au mai rămas doar 18. Acum, din vechea întreprindere nu a mai rămas decât o ruină, amintirea a ceea ce a fost odată.

După ce s-a vândut tot ce s-a putut la fier vechi – de către o firmă din capitală, care a cumpărat și Combinatul Solventul la licitaţie -, acum, foştilor angajaţi ai fabricii nu le-a rămas decât să depene amintiri despre vremurile trecute.

Ioan Szellelki, viceprimarul comunei, care a lucrat în fabrică, ne-a declarat: „Am fost repartizat la Margina. Atunci, înainte de 1990, o duceam bine. Se făcea producţie, iar oţetul de Margina era renumit în ţară. După Revoluţie, lucrurile au mai mers câţiva ani, după care, în momentul în care alţi investitori au adus produse de afară la preţuri mai mici, fabrica s-a îndreptat spre faliment. Acum, unitatea de producţie este complet distrusă. Au tăiat toate instalaţiile şi le-au vândut la fier vechi. Au fost şi instalaţii noi, aduse chiar în 1988… Nu au mai rămas decât zidurile, devenite nişte mormane de moloz”.

Clădirea principală a fabricii, de patrimoniu, se află într-o stare avansată de degradare. Ionel Costa, primarul comunei, ne-a spus că în urmă cu ceva timp un austriac a vrut să cumpere imobilul, însă firma din Bucureşti este implicată în mai multe procese, așa că nu s-a putut face vânzarea.

O istorie de mai bine de o sută de ani

În 1910, societatea Rozskatol din Budapesta a solicitat firmei R.H. Mayer Mannover-Haimholtz din Germania proiectul unei fabrici la Margina, pentru distilarea lemnului de fag. Societatea solicita de la administraţia locală „opt lanţe de teren”, în schimbul cărora urma să doneze fonduri pentru ridicarea unei biserici noi. Obligaţia nu a fost îndeplinită, însă în 1912 fabrica a început să producă. În anii 1932-1933 producţia a atins apogeul.

După patru ani, în cadrul întreprinderii s-a înfiinţat o secţie de conserve, care a devenit renumită pentru calitatea murăturilor produse la Margina. Secretele celor care se ocupau de prepararea conservelor s-au pierdut. În 1968, fabrica s-a unit cu Solventul Timişoara, devenind secţie a combinatului.

Oţetul de Margina era renumit în ţară şi foarte căutat. Chiar şi mangalul de aici era cunoscut pentru puritatea lui. Din 1980, în comuna de lângă Făget s-au produs şi alte substanţe chimice, mai ales solvenţi. Cu vechile utilaje s-a lucrat până la închiderea activităţii, după războiul din Serbia, când s-a distrus conducta dintre Combinatul Solventul şi cel din Pancevo, care funcţionau împreună, depinzând unul de celălalt.

Foto: Redeşteptarea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *