Tradiții și superstiții: Joia Albă, ziua care poate aduce ghinionul pentru întregul an

joia alba

Astăzi este Joia Albă, sau Joia Rea, după cum o mai numesc oamenii. Spre deosebire de alte mari sărbători religioase, unii oameni se tem de această zi, care le-ar putea aduce ghinion tot restul anului.

CITEȘTE ȘI: În ce condiții se va renunța la mască în birouri de la 1 iunie. Anunțul ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă

Se spune că această zi este una rea, dar și răzbunătoare, atunci când credincioșii nu țin cont de obiceiuri.  Mai exact, nimeni nu are voie să muncească astăzi. Cei care vor încălca această tradiție vor aduce seceta și dăunători în livezi, dar și ghinion asupra casei lor.

Tot astăzi, este interzis spălatul sau albitul rufelor. Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.

În Joia Albă, călătoriile sunt interzise. Cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci, iar cei care aleg să muncească ar putea deveni săraci, aducând în viața lor grindină, trăsnete, vijelie și tunete.

Totodată, astăzi este și interzis și cusutul. Persoanele care vor coase în această zi vor fi blestemate, potrivit tradiției.

Pentru romii din România, Joia Albă este o zi specială. Ei sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii, care reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

Tot astăzi se ”fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar conflictele familiale se încearcă a fi rezolvat tot în această zi.

sursa: capital.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *