Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea? Sorin Cîmpeanu: „Am încredere că în cele din urmă vor înțelege cu toții”

Ministrul educației mizează pe vorba bună și pe puterea de convingere pentru a-i determina pe profesorii reticenți să se vaccineze, iar pe părinți să-și trimită copiii la școală. Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune. În același timp, școala este obligată să asigure predarea online în cazurile întemeiate medical, a arătat ministrul educației, miercuri seara, la Digi24.

CITEȘTE ȘI: Tradiții și superstiții: Joia Albă, ziua care poate aduce ghinionul pentru întregul an

Întrebat dacă profesorii care nu s-au vaccinat vor fi dați afară, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că nu a vorbit și nu va vorbi de această posibilitate. „Am încredere în profesori că în cele din urmă vor înțelege cu toții”, a punctat ministrul.

Este evident că riscul pentru elev este mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat, dar dacă merită asumarea acestui risc „este un calcul pe care îl facem fiecare dintre noi”, a spus ministrul. „Beneficiile educației sunt mult mai mari. Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Posibilități „zero” de a înlocui profesorii

El a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar). „Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor – n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă. „Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero! Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cine îi convinge pe profesori să se vaccineze

Întrebat cine i-ar putea convinge pe profesori să se vaccineze, ministrul a răspuns: „Noi, cu multă perseverență, facem tot ce putem face, în limitele de competență. Nu e foarte simplu să-ți trimiți secretarii de stat în toate județele României”.

Sorin Cîmpeanu crede însă că profesorii ar trebui să fie mai deschiși la argumentele științei. „Mai ales după o perioadă atât de lungă de criză pot să înțeleg frustrările, expunerea la fake news și la manipulare, pot să înțeleg aceste lucruri și pot să  înțeleg că e nevoie de timp și de perseverență, e nevoie de persoane credibile – cele cu competențe în domeniul medical – care trebuie să risipească aceste semne de întrebare pe care până și cadrele didactice le au. Deși cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ce situație copiii pot rămâne în online

Părinții au dreptul să obiecteze atunci când copiii lor sunt chemați la școală în clase unde predau profesori nevaccinați? a mai fost întrebat ministrul educației la Digi24.

„Dreptul de a obiecta este al fiecărui cetățean într-o societate democratică. Nu poți obliga pe cineva să nu-i fie frică. Conform legii, (…) atunci când sunt motive întemeiate, când sunt vulnerabilități medicale, certificate medicale, este absolut în regulă. Școala este obligată să asigure predarea online. Pe de altă parte, voi explica din ce în ce mai mult și oricum, foarte onest, cu argumente, care sunt pierderile generate în sistemul de educație românesc –  și-n orice sistem de educație de pe această planetă – de predarea online în anul 2021. Sunt imense aceste pierderi și nu cred că sunt părinți care conștientizând cât de mari sunt pierderile generate de predarea online vor insista să-și țină copiii în sistemul online fără să aibă un motiv”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Prezență fizică în toate școlile. Ordinul comun de ministru ar putea fi modificat

Ministrul educației nu exclude posiblitatea de a propune modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății, pentru ca elevii să poată reveni în școli chir dacă incidența din localitățile unde învață trece de 1 la mie. Există însă o condiție: trendul descendent al pandemiei să fie clar.

„Dacă se confirmă trendul descendent –  acum avem puțin peste 1.000 de localități cu rată de infectare de peste 1 la mie, oricum nu mai avem niciun județ peste 3 la mie și nicio localitate în carantină – și nu vor fi zero localități sub rata de infectare sub 1 la mie, vor fi 20-30-50-100-200-300, dar trendul descendent va fi confirmat, atunci ne vom considera îndreptățiți să propunem prezența fizică în toate școlile, prezență fizică sub și peste 1 la mie, coroborat – repet, îmi doresc foarte mult – cu un progres important al ratei de vaccinare al personalului din învățământ”, a spus Sorin Cîmpeanu, miercuri seara, la Digi24.

Analiza trendului epidemiologic și a mersului vacinării se va face peste două săptămâni, astfel că elevii ar putea să mai prindă cinci săptămâni de școală cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu e mulțumit de colaborarea cu noul ministru al sănătății

Sorin Cîmpeanu se declară mulțumit de colaborarea cu ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, și este optimist în privința întoarcerii elevilor la clase: „Trebuie să recunosc că doamna ministrul Mihăilă a dovedit o înțelegere conformă sistemului de educație, pentru că ordinul comun este cel care a făcut posibilă prezența la școală în acest fel încă de astăzi (miercuri -n.r). S-a renunțat la înjumătățirea claselor terminale, un lucru foarte important, s-a permis prezența elevilor din școlile speciale (…). A înțeles și iată, de astăzi toți acești copii au putut merge școală și a înțeles importanța orelor remediale și ordinul comun permite prezența, indiferent de clasă și de scenariu, a tuturor elevilor înscriși în programul național de ore remediale. Nu știm nici că da, nici că nu (va scădea atât de mult infectarea cu SARS-CoV-2 în țară – n.r.), dar am dreptul să sper, am dreptul să îmi doresc această scădere și am spus că dacă se va confirma această scădere, Ministerul Educației va face această propunere”, a spus Sorin Cîmpeanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea? Sorin Cîmpeanu: „Am încredere că în cele din urmă vor înțelege cu toții”

  1. Cum ce sa se intimple,dati urgent afara fara alte exceptii de la regula,vor sa fie ,, profesori,, si nu au atita minte sa constientizeze in ce pericol isi pun elevii si colegii si familia fara sa fie vaccinati si nici nu constientizeaza importanta vaccinului,iar acest ministru care a schimbat x partide pina acum , vreo 5 sau 6 sau nu stiu cite oricum o gramada ce asteapta ca sa ii dea afara ,alt val de imbolnaviri,sau ce mai asteapta,prostia nu dispare de la sine,este o boala cronica si din nefericire fara tratament,si ma intreb oare cei de la ultraimportantul si ultraesentialul inspectorat scolar in purtatul hirtiillor degeaba s au vaccinat,daca nu,la fel ,usa si la gara.

    1. Francesca, las-o mai moale! Draguta, cei care s-au vaccinat nu trebuie sa-si mai faca griji pentru faptul ca se pot inbolnavi! Altfel, de ce s-au vaccinat?? Vaccinatii sunt imuni…la toate! Iar  faptul ca profesorii nevaccinati trebuie sa fie dati afara este o utopie si sper ca asa sa ramana. Sper ca nu ne vor lua si ultimul dram de liberate, altfel vom deveni zombi.

  2. Profesorii din ziua de astazi in marea lor majoritate sunt mediocrii profesional . Toti stau la loc caldut treaba cam de vara , concedii fara numar , 8 ore de munca pe zi doar in pontaje in rest nu poti avea prea multe pretentii de la ei . Cat despre ISJ institutii comuniste cuiburi de partid pline de politruci retardati . In fruntea scolilor directori depasiti profesional, angrenati politic si atunci ne miram ca invatamantul este praf .

Lasă un răspuns