Pericolul din lunile călduroase: căpușele. Dr. Tudor Ciuhodaru ne învață ce culori să folosim pentru a ne feri de ele

capuse 1

În lunile călduroase apare un nou pericol pentru iubitorii de natură: căpușele. La începutul sezonului cald insectele se află în perioada de împerechere și devin mai agresive, potrivit specialiștilor. Așa se explică faptul că în fiecare an sute de persoane ajung la spital ca urmare a mușcăturii acestui tip de parazit. În urma înțepăturilor, unii oameni dezvoltă Boala Lyme – o afecțiune periculoasă, care poate duce la afectarea sistemului muscular sau nervos dacă nu este tratată la timp. Metodele neconvenționale de extracție a căpușei de pe suprafața pielii, precum stropirea insectei cu alcool sau chiar incendierea sa pot provoca mai mult rău unei persoane decât să o ajute.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea? Sorin Cîmpeanu: „Am încredere că în cele din urmă vor înțelege cu toții”

Odată cu venirea primăverii și renașterea întregii naturi, prin vegetația abundentă se pot ascunde fel de fel de ”musafiri” aproape invizibili și neprietenoși. Dintre insectele cele mai de temut de la noi se numără căpușele și nu neapărat pentru durearea provocată în urma mușcăturii sale, ci mai degrabă pentru posibilele efecte negative pe care le-ar putea avea o persoană în urma ciupiturii. Este vorba despre Boala Lyme, cunoscută și ca ”boala cu 1000 de fețe”, tocmai din cauza faptului că se manifestă prin simptome similare altor afecțiuni și diferit de la un om la altul. Această caracteristică poate duce la o diagnosticare a sa dificlă.

Medicii recomandă ca în această perioadă, atunci când mergem la iarbă verde, la pădure sau în parcuri să ne luăm măsurile de protecție necesare împotriva mușcăturilor de căpușă. Cea mai efiecientă metodă de prevenție este evitarea pe cât posibil a locurilor predispuse la contactul cu insecta. Iar dacă vrem să ieșim totuși în natură ar fi bine să purtăm îmbrăcăminte adecvată și chiar să utilizăm spray-urile contra insectelor.

”Există repelenți care se dau pe haine și care pot avea o oarecare eficacitate. Iar pe de altă parte, dacă ar fi să fim extrem de stricți, ar fi bine să folosim îmbrăcăminte deschisă la culoare, pantaloni lungi și încălțăminte închisă.”, a declarat pentru Impact.ro doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgență.

Cum trebuie să procedăm dacă am fost mușcați de căpușă

Odată respectate regulile enumerate mai sus, riscul de a fi mușcat de o căpușă se diminuează considerabil. Totuși, în eventualitatea în care pielea unei persoane a intrat în contact cu respectivul parazit, primul lucru pe care ar trebui să îl facă este să apeleze la medic, fără a încerca îndepărtatea sa prin metode neconvenționale. La cabinetul medical, ori la unitatea de primiri urgențe a unei unități sanitare, personalul va efectua extracția căpușei cu instrumente speciale.

”Există tot felul de tradiții: că le dăm alcool, că le dăm foc, și altele. Sunt ineficiente și chiar pe de altă parte sunt periculoase. Să vă spun și de ce sunt periculoase. Pentru că de multe ori în procesul extragerii, să-i zicem neavizate, se poate stoarce conținutul gastric al căpușei – asta înseamnă Boala Lyme, sau poate rămâne capul căpușei sub piele și există risc de infecție, suprainfecție locală. De asemenea, la metoda care presupune dat foc, am avut chiar și arsuri severe, incendiată nu numai căpușa, ci și pacientul. Deci nu este un lucru pe care îl recomandăm. Cel mai bine este să fie extrasă chirurgical prin manevră simplă. Există acum pense speciale care ar putea să fie folosite. Dar nu recomandăm manevrele chirurgicale făcute acasă, mai ales când nu știm să le facem.”, a mai declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum recunoaștem Boala Lyme

În urma extragerii căpușei, medicul poate prescrie pacientului și un tratament preventiv contra Bolii Lyme. Este bine de știut că nu toți paraziții provoacă Boala Lyme, ci într-o proporție destul de mică. Potrivit medicului, Boala Lyme poate fi rescunoscută ușor în primul stadiu. Cu cât este descoperită mai repede cu atât vindecarea este mai rapidă, iar riscul de dezvoltare a unor afecțiuni neurologice sau musculare severe este mai scăzut.

Astfel, în primele 3-30 de zile apare o pată roșie rotundă, de dimensiuni variabile, în locul în care a fost atașată căpușa.

”În timp, aceasta se extinde centrifug mărindu-și suprafața. Și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la ţintă: un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roşie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
Tratamentul pentru Borelioză are o durată de până la două săptămâni și constă în administrarea unor antibiotice.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *