Tomata – banană face furori. Ce performanțe are acest soi neobișnuit de roșii

Tomata - banană face furori. Ce performanțe are acest soi neobișnuit de roșii

Tomata – banană face furori. Ce performanțe are acest soi neobișnuit de roșii

Un soi de tomate omologat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a devenit foarte apreciat în ultimii ani. Cererile pentru răsaduri au depășit cu mult așteptările, iar unitatea va dubla producția pentru a face față solicitărilor, informează stiridebuzau.ro. Este vorba despre un soi de tomată tip banană, cu fructul de culoare galbenă și formă alungită. Soiul a primit numele Ovidia, după numele celei mai tinere cercetătoare din stațiune.

Cercetătorii la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare. Dintre acestea, tomatele Ovidia au devenit din ce în ce mai apreciate atât pentru forma, cât mai ales pentru gustul lor.

Roșiile tip banană sunt foarte ușor de cultivat, atât în sere cât și în câmp deschis, și pot ajunge la o producție de până la 3 kilograme pentru fiecare plantă.

„Marele ei atu este producția deosebită, faptul că de pe o plantă poți recolta în jur de 2,5 până la 3 kilograme de fructe. Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc. Poate fi cultivată atât în spații protejate, sere sau solarii, cât și în câmp deschis”, explică Floarea Burnichi, director științific al SCDL Buzău.

Cum fiecare soi pe care cercetătorii îl trimit spre omologare trebuie să primească și un nume, tomatele banană de aici au fost denumite Ovidia, după numele uneia dintre cele mai tinere cercetătoare. De altfel, această creație a fost recompensată cu un premiu în cadrul Congresului Societății Române a Horticultorilor.

CITEȘTE ȘI: Despăgubiri pentru 20 de imobile expropriate în cadrul proiectului Varianta de Ocolire Timişoara Sud, în zona intersecţiei cu Drumul Boilor (video)

„Pentru că eu venisem recent în unitate la momentul respectiv, au hotărât să dea tomatelor numele de Ovidia. Tomatele galbene au o concentrație crescută de naringenină, un puternic antiinflamator și antioxidant”, spune Ovidia Agapie, cercetător.

Cererea pentru aceste răsaduri a fost una foarte mare, iar toată producția din această primăvară, 5.000 de răsaduri, a fost vândută imediat. Specialiștii unității vor mai cultiva încă 5.000 de răsaduri pentru a putea onora toate comenzile.

„Pregătite sunt deja vreo 5.000 de fire, dar nu sunt suficiente pentru cerințele pe care le avem”, a declarat Aurica Răican, șef serviciu marketing al SCDL Buzău.

Tomatele galbene conțin un tip de flavonoid numit naringenină, care este mai puțin prezent în tomatele roșii. Naringenina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Deși tomatele roșii sunt adesea lăudate pentru conținutul lor bogat de licopen, un alt puternic antioxidant, tomatele galbene oferă propriul lor set unic de beneficii pentru sănătate, datorită diversității compușilor fitochimici.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *