Tinerii fermieri nu mai pupă prea curând bani nerambursabili

Alocarea financiară disponibilă pentru tinerii fermieri în sesiunea din acest an a fost extrem de redusă, de numai 11 milioane de euro, iar în condiţiile unei cereri mari de contractare a fondurilor, era de aşteptat epuizarea rapidă a acestora, cu toate că data-limită anunţată a fost 31 decembrie.

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că bugetul disponibil pentru tinerii fermieri a fost epuizat în doar cinci săptămâni de la deschiderea sesiunii de depunere a solicitărilor.

CITEȘTE ȘI: Tânără amenințată cu cuțitul în propria-i casă, într-o localitate timișeană

Mai exact, solicitările de finanţare – 680 la nivel naţional – au depăşit plafonul de 200 la sută din bugetul alocat.

Regula unui plafon dublu faţă de alocare a fost introdusă de AFIR în urmă cu câţiva ani, în condiţiile în care numeroşi beneficiari ai fondurilor au renunţat ulterior la contracte sau nu au reuşit să îşi realizeze planul de afaceri la care s-au angajat şi s-a simţit, astfel, nevoia unei liste de aşteptare mai lungi.

Sprijinul nerambursabil de până la 50.000 de euro per proiect a putut fi obţinut de fermierii cu vârsta de până la 40 de ani care l-au solicitat într-un termen de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole.

Din păcate, în exerciţiul financiar care se va încheia în 2020, tinerii fermieri nu vor mai putea accesa fonduri pentru investiţii prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns