Tinerii din Timiş care vor să practice agricultura ar putea primi teren de la stat

Este drept, este deja legiferată facilitatea pentru tinerii fermieri care au absolvit studii superioare agronomice de a primi cu prioritate în arendă sau în concesiune terenuri de la stat.

În Timiş, de pildă, Agenţia Domeniilor Statului dispune de mai puţin de 200 de hectare care nu fac obiectul unor contracte de concesiune sau de arendare, însă trebuie spus că este vorba despre parcele izolate, unele dintre ele greu accesibile sau din clase inferioare de fertilitate.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a avansat, însă, un plan prin care să facă rost de hectarele de teren agricol pe care să le ofere tinerilor care vor să demareze afaceri agricole. Potrivit prevederilor legale, tinerii pot obţine până la 50 de hectare de pământ, ca să practice agricultura, însă ministrul de resort propune o reducere a acestei suprafeţe maxime la numai cinci hectare.

„Avem această intenţie numai că, din păcate, Administraţia pentru Domeniile Statului nu a devenit activă pe segmentul acesta. Noi propunem în principiu ca ADS să se implice în procesul de vânzare a terenurilor cu drept de preemţiune, să facă o achiziţie de terenuri şi să distribuie tinerilor care se stabilesc la ţară câte cinci hectare, în folosinţă cu titlu gratuit”, susţine ministrul. Deocamdată, legea care reglementează facilitatea nu are norme de aplicare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Tinerii din Timiş care vor să practice agricultura ar putea primi teren de la stat

  1. Cu cinci hectare se moare de foame, pt. cine nu stia, sau ma rog, ai ce sa bagi in gura, dar sigur ti se taie curentul pt. ca nu o sa-l mai poti plati. Poate afla siministrul realitatea asta.

Lasă un răspuns