Documentul pe care toţi şoferii vor trebui să îl aibă asupra lor

amenda circulatie1

Noul cadru legal al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) prevede înlocuirea documentului cu care se poate face dovada încheierii acesteia. Astfel, modelul actului ce atestă existenţa asigurării RCA a fost schimbat efectiv începând cu data de 23 decembrie.

Asigurarea RCA este reglementată, începând din data de 19 septembrie, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016. Acest act normativ prevede, printre altele, înlocuirea poliţei de asigurare RCA cu contractul RCA, scrie Business Magazin.

Concret, modelul noului document cu care se va face dovada încheierii asigurării RCA este inclus în Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 39/2016, ce va intra în vigoare vineri. Asta înseamnă că poliţa RCA mai poate fi emisă până joi, iar apoi va trebui folosit, la încheierea asigurării obligatorii, contractul RCA.

În principiu, contractul RCA va conţine cam aceleaşi informaţii ce se regăsesc în prezent în poliţa RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate acestea. Mai exact, contractul RCA, al cărui model este anexat articolului de faţă, va conţine:

numărul şi data încheierii;
părţile contractului;
perioada de valabilitate;
limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA;
prima de asigurare;
numărul ratelor şi scadenţa acestora;
intermediarul, dacă este cazul;
clasa bonus-malus;
numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului;
numărul de identificare al vehiculului;
statele în care acest document are valabilitate.

Bine de ştiut este că poliţele RCA emise până la data de 22 decembrie îşi vor păstra valabilitatea, chiar dacă din 23 decembrie este folosit contractul RCA. Cu alte cuvinte, persoanele care deţin acum o poliţă RCA nu vor fi nevoite să o preschimbe în contract RCA.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Documentul pe care toţi şoferii vor trebui să îl aibă asupra lor

  1. O alta timpenie producatoare de amenzi de ce nu e dotata politia cu aparatura sa poata fi verificat on -line autovehicolul daca e asigurat sau nu ca doar traimin era internetului

Lasă un răspuns