Bănățeni adevărați

bucovat

Cine crede că, în zona din apropierea metropolitană a capitalei Banatului, s-au mutat pe înghesuite timișorenii are șanse mari să greșească! Asta, dacă-i vorba despre localitățile Bucovăț și Bazoșu Vechi, ambele situate la câțiva kilometri de Timișoara și foarte dinamice în domeniul rezidențial.

De la înființare, comuna a crescut, atât ca număr de gospodării, cât și ca populație, aici trăind acum între 2.800 și 3.000 de locuitori, după ce, în 2011, erau înregistrate doar 1.600 de persoane.

Aportul important de populație, conform autorității locale, nu provine prin stabilirea aici a unor timișoreni (deși există și dintre aceștia!), ci mai ales a unor persoane provenind din județele Gorj, Dolj, Mehedinți și Hunedoara.

Venirea în aceste localități a unor români din diferite alte regiuni ale țării are destule precedente în istoria celor două sate. Astfel, în secolul al XVIII-a, au venit familii de olteni. De dată mai recentă, în vremea foametei din anii ’50 ai secolului trecut, este sosirea unor moldoveni.

jivanApoi au apărut maramureșenii. Mai există un amănunt important: acești oameni nu au venit ca să facă agricultură. Ei au slujbe dintre cele mai diverse în Timișoara, fiind „oameni de calitate”, cum ne declara primarul Tiberiu Ionel Jivan.

Astăzi, acești locuitori de dată recentă sunt pe cale să devină bănățeni, ei trăind în aceste sate conform tradițiilor specifice acestui colț de țară. Iar acest lucru este minunat pentru că pe români, de oriunde ar proveni ei, locurile în care trăiesc îi schimbă.

Edilul ne spunea convingător că „nou-veniții, în 50 sau, dacă nu, într-o sută de ani, vor deveni cu toții bănățeni adevărați”…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *