Deficit de forță de muncă într-un oraş din Timiş. Angajaţii care atrag alţi muncitori primesc bani în plus la salariu

jimbolia 4

Orașul bănățean de la frontiera cu Serbia care are circa 10.000 de locuitori, asigură mai bine de 5.000 de joburi. Grație acestui lucru, Jimbolia a devenit, la fel ca și Sânnicolau Mare, un centru economic important pentru o întreagă zonă.

La o intersecție, pe un panou publicitar digital uriaș, rulează încontinuu ofertele angajatorilor care se confruntă în prezent cu un tot mai serios deficit de forță de muncă. Fenomenul se agravează pe zi ce trece, iar soluțiile întârzie.

Dacă aducerea de lucrători de peste graniță, din țara vecină, întâmpină serioase obstacole de ordin legislativ, prin absența unor reglementări privind importul de forță de muncă, dar și din cauza unor probleme de tranzit zilnic, și ele încă nesoluționate între cele două țări, firmele locale sunt obligate să recurgă la alte metode de atragere de lucrători.

postelnicuUna dintre ele, ne spunea primarul Darius Postelnicu,, a procedat, pentru a face față comenzilor, la organizarea activității pe patru schimburi. O alta a introdus o primă la salariu pentru angajații care atrag alți angajați de oriunde din țară. La această oră, toate spațiile de cazare disponibile, inclusiv cele hoteliere și din internate suntocupate de către cei care și-au găsit un job în oraș.

La Jimbolia, deficitul de forță de muncă se manifestă atât la nivelul personalului necalificat, cât și la cel calificat. Fluctuația face ravagii, pentru că, după însușirea unor deprinderi, mulți dintre angajați pleacă la alt angajator fie doar și pentru un salariu mai mare cu câteva zeci de lei lunar.

De asemenea, o bună parte dintre absolvenții din Jimbolia își încearcă norocul în străinătate. Din punct de vedere investițional, spațiile industriale destinate în special producției de componente auto, sector cu cel mai important număr de locuri de muncă create, sporesc tot mai mult. În prezent, unul dintre producătorii din sector a construit o hală nouă și tot el a achiziționat încă un teren în vederea unei extinderi ulterioare.

Transportatorii continuă să aducă lucrătorii atât din zona rurală arondată tradițional Jimboliei, cât și dincolo de aceasta, ajungând până la la Beregsău Mare. Pentru a ajuta angajatorii din oraș, primăria a făcut un Plan urbanistic de zonă (PUZ), urmând să atribuie 45 de parcele de casă tinerilor, alte cinci parcele fiind destinate spațiilor complementare, de comerț și servicii. De asemenea, se fac demersuri pentru realizarea de noi blocuri de locuințe ANL.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Deficit de forță de muncă într-un oraş din Timiş. Angajaţii care atrag alţi muncitori primesc bani în plus la salariu

 1. Forta de munca calificata?! De unde? Liceul Tehnologic din oras a renuntat iar la scoala profesionala, in timp ce unitatile economice din zona cauta personal calificat cu precizarea ”absolventi scoala profesionala” unde se invata meserie, nu ca la nivel de liceu.

  1. Da, asa este (a se vedea planul de scolarizare a Liceului Tehnologic Jimbolia pentru anul scolar 2017-2018). Oare numeni nu observa ca in aceasta tara invatamantul tehnic se indreapta spre un invatamant bazat pe multa teorie si practica este egala cu 0?
   Se fac emisiuni pe la televiziuni, toti politicienii spun de ani de zile ca scoala profesionala trebuie si va reveni la nivelul anilor 2000, dar concret se intampla exact invers, adica doar liceu.

 2. Successul economic al orasului se datoreaza numai si numai fostului primar Gabor Kaba. Iar jimbolienii au decis ca nu e suficient de bun.

 3. Liceul tehnologic a avut ingineri și maiștri , dar nu a știut să-i păstreze . Aceștia au fost tratați în așa fel încât să plece . Cu cine sa facă acum școli profesionale ?

 4. Problema e ca toti angajatorii pun pe masa salariatului doar salariul minim credeti ca daca a-r plati un 1800- 2000s-ar confrunta cu aceasta problema ?

 5. Ia sa Incerce D-nii patroni sa le dea salarii decente angajatilor …Sunt curios daca ar mai pleca cineva . Dar exista un monopol intre patroni de a nu oferii salarii mai mari,drept urmare decat sa lucrezi 10-12 ore pentru un salariu care nu-ti ajunge nici pentru darile la stat mai bine pleci … Asa ca D-nilor patroni : incercati motivarea cu un salariu decent …

 6. Ce poveste de iarna trista e Jimbolia, habar n-aveti, noroaie pana-n gat, maidanezi, tevi sparte, drumuri rupte, muncitori amarati,etc. PUZ-ul de care vorbeste dl. Primar e singurul din ultimii 26 de ani si e in vecinatatea cimitirului, ca de … e drumul mai scurt. Cat despre dl. Kaba, de care aminteste cineva mai sus, care locuieste in casa construita din materialele de la ANL-ul de peste drum … toata lumea tace si se complace.

 7. la salarii de 300 euro nici nu ma mir pina nu se face salarul minim de 1000 euro nu am ce cauta la voi la munca ! hai pa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *