Timișul a semnat protocolul pentru Via Carpatia

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a anunțat că a semnat, în numele instituției, un protocol de colaborare cu județele Satu-Mare, Bihor și Arad pentru a susține la nivel național și european demersurile necesare implementării proiectului Via Carpatia„, precum și pentru asigurarea unei asistențe tehnice în sprijinirea acestui coridor european strategic.

„Pentru Județul Timiș, proiectul ar aduce mari beneficii economice și ar impulsiona schimburile comerciale cu celelalte zone de pe traseul autostrăzii, ceea ce ar genera locuri de muncă, dezvoltarea comunităților și. în final, bunăstare”, consideră Dobra.

Autostrada Via Carpatia este un deziderat prezentat, încă din 2006, de Polonia şi Lituania. Şoseaua ar lega nordul de sudul Europei, din Lituania în Grecia, trecând prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria. O parte din traseul european se suprapune pe autostrăzi deja construite, însă în ţări precum Slovacia şi România aceste investiţii ar trebui făcute de aici înainte. În 2010, România a aderat la proiectul Via Carpatia, dar de atunci nu s-a făcut ceva concret în acest sens.

Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța și una spre frontiera româno-bulgară la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Vânju Mare – Calafat.

Semnatarii protocolului de la Oradea, valabil până în 2022, au fost atât reprezentanţi ai consiliilor judeţene din cele patru judeţe (Bihor, Satu Mare, Timiş şi Arad), cât şi ai prefecturilor. Din partea Timișului au semnat Călin Dobra, președintele CJT, și Eva-Georgeta Andreaș, prefectul județului. Părţile se obligă „să-şi armonizeze eforturile pentru promovarea proiectului Via Carpatia în România” şi să intensifice „consultări reciproce la nivel de experţi pentru implementarea acestui proiect”.

La conferinţa de la finalul săptămânii trecute ar fi trebuit să participe şi un reprezentant al Ministerului Transporturilor, al cărui nume nu a fost precizat pe agenda evenimentului. Însă misteriosul reprezentant al ministerului n-a mai ajuns la manifestare din cauza întârzierii cursei aeriene Bucureşti-Oradea, din cauza vremii rele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns