Timișoara a rămas tot cu planul urbanistic general din mileniul trecut

Timisoara 17

Poate că unii au uitat, dar Planul Urbanistic General după care încă se reglementează dezvoltarea orașului de pe Bega a fost elaborat în mileniul trecut, adică a primit avizul Consiliului Local Timișoara în anul 1999.

De atunci încoace, autoritățile o țin dintr-o prelungire în alta, iar urbea crește și ea cum poate, ca o plantă sălbatică. Nu știm cui îi folosește acest pescuit în ape tulburi, dar, din punct de vedere al unui oraș cu prestigiu, lucrurile nu sunt deloc în regulă.

De bine-de rău, fosta administrație s-a apucat în 2010 de un PUG nou, iar la începutul anului 2012 a pus la dipoziția consilierilor un masterplan al Timișoarei, destul de criticat la acel moment, mai ales că era unul electoral. De atunci, tăcerea domnește asupra acestui subiect. S-au mai organizat ceva dezbateri publice, dar orice informație s-a stins din sfera publică din anul 2013 încoace. Cârcotașii mai întreabă, din când în când, ce se întâmplă cu PUG-ul, iar aleșii urbei votează, cam o dată pe an, parcă hipnotizați, prelungirea planului vechi.

Ce înseamnă un PUG?

Așa cum se precirează și pe pagina de internet a Primăriei Timișoara, Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de ame­najare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor. Mai exact, PUG-ul constituie cadrul legal pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare conform legislației.

PUG-urile cuprind analiza, reglementările şi Regulamentul Local de Urbanism (RLU) pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază, atât din intravilan, cât şi din extravilan. Reglementările pe termen scurt pe care le include PUG-ul se referă la stabilirea şi de­limitarea teritoriului intravilan în relaţie cu teritoriul administrativ al localităţii, stabilirea modului de utilizare al terenurilor din intravilan, zonificarea funcţională, corelată cu organizarea reţelei de circulaţie, delimitarea zonelor afectate de servituţi publice; modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare, stabilirea zonelor istorice protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor şi precizarea condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate.

Reglementările pe termen mediu şi lung pe care le include PUG-ul se referă la evoluţia în perspectivă a localităţii, direcţiile de dezvoltare funcţională în teritoriu şi traseele coridoarelor de circulaţie şi de echipare prevăzute în planurile de amenajare ale teritoriului naţional, zonal şi judeţean.

Explicații de tot râsul

Vechiul PUG a fost prelungit de patru-cinci ori, cea mai recentă hotărâre de consiliu local în acest sens fiind luată în aprilie anul trecut. „Se aprobă prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, dar nu mai mult de data de 30.12.2018”, se arată în hotărârea respectivă.

Cu alte cuvinte, chiar dacă a mai trecut un an degeaba, suntem încă în grafic. Explicațiile la prelungirea de acum un an își dezvăluie abia acum întregul ridicol. La respectivul document era atașată o listă cu avizele care lipseau pentru ca PUG-ul să fie complet.

Din cele 29 de instituții care trebuiau să pună ștampila pe planul Timișoarei lipseau, cu un an în urmă, doar două: de la Regia Autonomă „Autoritatea Aeronautică Civilă Română” RA și de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. Ar mai fi urmat și două avize de ansamblu, de la Ministerul Dezvoltării și de la Direcția de urbanism a Consiliului Județean Timiș.

Să înțelegem că, în 12 luni, funcționarii din primărie sau cei care îi conduc nu au fost capabili să obțină două ștampile? Să fie PUG-ul necorespunzător? Să fie diferendele legate de patrimoniul Timișoarei atât de mari? Ar mai fi multe întrebări de pus, dar concluzia rămâne ca într-un cunoscut banc: cei din primărie ori nu știu, ori nu vor, ori nu pot.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *