Timişul e fruncea în fotbalul mic

minge fotbal 1

Judeţul Timiş se află pe primul loc într-un clasament al echipelor care au făcut pasul în ultimul deceniu din eşalonul al patrulea pe cea de-a treia treaptă a fotbalului românesc, se arată într-o amplă analiză realizată de FRF.

Opt formaţii din cel mai vestic judeţ al ţării au pătruns în perioada menţionată în sistemul naţional divizionar. Doar în două rânduri Timişul nu a reuşit să se impună în barajul de promovare.

Şi judeţul Arad se află în partea de sus a ierarhiei, mai exact pe poziţia a doua, cu şapte echipe, alături de Prahova. Au fost evaluate doar grupările care nu au fuzionat, nu au cedat locul şi nu şi-au schimbat judeţul de provenienţă după promovare.

De aproape 25 de ani implicat în fotbalul judeţean, Romeo Malac este preşedintele AJF Timiş din 2018, anterior ocupând funcţia de vicepreşedinte al acestui for.

„Faptul că nu este o întâmplare este susţinut şi de faptul că vorbim de opt echipe diferite care au contribuit la această performanţă, promovare în Liga a III-a şi sezon de debut încheiat cu brio”, explică Romeo Malac.

Au făcut cinste Timişului, promovând în eşalonul al treilea, echipele ACS Recaş, Flacăra Făget, Vulturii Lugoj, Mama Mia Becicherecu Mic, ASU Politehnica Timişoara, Ripensia Timişoara, ACS Ghiroda şi Giarmata Vii şi CSC Dumbrăviţa.

„Avem o competiţie judeţeană cu un nivel sportiv foarte ridicat. Minimum trei echipe pe sezon vor să joace în Liga a III-a, iar acum avem chiar şase cu potenţial şi dorinţă! Sunt cluburi cu stabilitate financiară, organizare bună şi condiţii de pregătire. Şi ambiţie bănăţeană! Dincolo de aspectul financiar şi de cel managerial, este intensitatea competiţională care pregăteşte echipele pentru Liga a III-a. Pentru că noi disputăm săptămânal peste 100 de meciuri la ligile patru, cinci şi şase în Timiş! Cred că am avut ghinion, pentru că puteam avea nouă reprezentante, nu opt în acest clasament! Să nu uităm că în 2014, la baraj, Ghiroda a fost egalată în minutul 93 şi a pierdut apoi la penalty-uri”, a mai spus preşedintele AJF Timiş, Romeo Malac.

 

Lider la toate capitolele

Pentru o imagine corectă asupra performanţei nou-promovatelor în Liga a III-a şi pentru evidenţierea judeţelor din care provin acestea, în analiza realizată de Federaţia Română de Fotbal a fost calculată media de puncte pe meci realizată de fiecare echipă în primul ei sezon în Liga a III-a.

Ulterior, grupând echipele pe judeţe, a fost realizat punctajul mediu pe care fiecare judeţ îl are prin echipele furnizate. În analiză, pentru relevanţa concluziilor, au fost incluse doar asociaţiile judeţene şi municipale cu minimum cinci reprezentări în intervalul de zece ani luat în considerare (2010-2019).

Clasamentul celor 14 asociaţii începe tot cu AJF Timiş. Cel mai vestic judeţ al ţării este pe primul loc şi la rezultate, deşi are şi cele mai multe reprezentante din ţară în perioada de zece ani menţionată, nu mai puţin de opt echipe, fapt care creşte şansele unei medii de puncte mai mici.

Romeo Malac a făcut o radiografie succintă a fiecăreia dintre cele opt echipe care au punctat, prin evoluţia lor la debutul în Liga a III-a, spre acest rezultat al judeţului Timiş: „Factorul managerial a fost important la ACS Recaş, au avut o conducere performantă şi sprijinul autorităţilor. Cu un antrenor foarte bun ca Sorin Brîndescu, Flacăra Făget a impresionat deşi poate nu mulţi îi dădeau şanse. Lugojul este un oraş care merită reprezentare, cred că printr-o coeziune a factorilor locali poate fi depăşită performanţa echipei Vulturii. Nuova Mama Mia Becicherecu Mic a urcat fulminant din liga a şasea, cu sezoane extraordinare, marele lor plus este organizarea. ASU Politehnica a avut o ascensiune curată, cu forţa inegalabilă a fanilor, care se implică exemplar şi sunt sufletul şi spiritul. Ripensia este un model fotbalistic dezvoltat pe linia conducătorilor Ienovan-Mihu! Cred că pe viitor vor ţinti şi mai sus. Ghiroda are o infrastructură formidabilă, implicarea autorităţilor le conferă stabilitate, ambiţiile sunt înalte şi aici. Legat de CSC Dumbrăviţa sunt subiectiv, fratele meu este primar aici şi spun doar că dragostea lui pentru fotbal, priceperea lui Arpad Miklos şi aducerea lui Florin Macavei şi a lui Florin Bătrânu sunt puncte esenţiale!”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns