Timișul are un buget considerabil, dar mai mic decât anul trecut

consiliul judetean

Conducerea Consiliului Județean Timiș a prezentat, ieri, proiectul de buget pentru anul în curs, creionat de specialiștii instituției. Președintele CJT, Călin Dobra, a precizat, din start, că banii de care dispune, în 2020, administrația județeană sunt mai puțini decât anul trecut, în urma unei hotărâri de guvern care diminuează sumele alocate pentru protecție socială și persoanele cu handicap.

CITEȘTE ȘI: Vreme nebună în Timiș! Tună, fulgeră și … ninge. Foto și video

Am primit cu nedumerire și mare îngrijorare hotărârea de guvern prin care au fost alocate de la bugetul de stat sumele pentru ceea ce înseamnă asistența socială, adică persoanele cu handicap și protecția copilului. Este o lovitură primită la nivelul bugetului județului Timiș, o lovitură pe care Timișul are, totuși, capacitatea de a o suporta, astfel încât să nu ajungem în imposibilitatea desfășurării activității de asistență socială, dar în discuțiile pe care le-am avut cu foarte mulți colegi la nivel național, este vorba despre diminuarea cu aproximativ 50 la sută a sumelor alocate pentru acest domeniu. Sunt mai mici sumele din impozitul pe venit și sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat. O altă situație este cea a alocării a doar 50 la sută din bugetul necesar pentru ceea ce înseamnă programul în școli, adică lapte, corn și fructe, acesta fiind bugetat doar pe șase luni. Ne-am concentrat pentru a reuși să construim un buget cât mai echilibrat, să asigurăm funcționalitatea instituțiilor din subordine, continuitatea la proiectele din fonduri europene, din fonduri guvernamentale și, bineînțeles, a celor din bugetul propriu. Avem o diminuare de 63 de milioane de lei la proiectele de dezvoltare a județului”, a explicat Călin Dobra.

Totuși, bugetul Timișului pe 2020 este unul considerabil și acceptabil, ridicându-se la 657 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mic decât anul trecut. Pentru secțiunea de funcționare a fost alocată suma de 369 de milioane de lei, iar pentru cea de dezvoltare, 287 de milioane. CJT are proiecte din fonduri europene în valoare de 75 de milioane de euro și și-a propus să absoarbă în acest an 10 milioane de euro.

Pentru educație vor fi alocate 25 de milioane de lei, pentru sănătate – 23 de milioane de lei (cinci pentru reparații și 17 pentru investiții). Drumurile județene vor primi partea leului, adică aproximativ 200 de milioane de lei, din care 33 de milioane sunt pentru reparații și întreținere, iar 170 pentru investiții (30 de milioane – fonduri europene, 110 – fonduri guvernamentale și 30 din bugetul propriu al CJT). Este vorba despre lărgirea la patru benzi a drumurilor către Dumbrăvița, Moșnița Nouă și Aeroport, șoseaua Peciu Nou – Foeni și cea dintre Cărpiniș și limita județului Arad. Domeniului cultural-sportiv i-au fost alocate 45 de milioane de lei, iar cultelor – 2,5 milioane de lei.

Pe lista de investiții a CJT figurează, în acest an, centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic, bazinul de înot de la Jimbolia, reabilitarea Palatului administrativ, lucrările edilitare pentru locuințele ANL de la Giroc, cofinanțarea proiectului Aquatim de extindere a rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea conacului Mocioni de la Foeni, centrul muzeal de la Parța și altele. Am încercat să nu renunțăm la investiții și să apelăm la cât mai multe fonduri europene, pe care le vom cere în avans”, a mai spus Călin Dobra, președintele CJT. Proiectul de buget al Timișului pentru anul în curs va fi supus aprobării consilierilor județeni la ședința în plen de mâine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *