Timișorenii și-au pierdut gustul pentru festivități?

9 Mai

Ziua de 9 Mai are o triplă semnificație în istoria României și a Europei, pe care, poate, nu strică să le reamintim, dacă tot a fost luni o zi de sărbătoare la care oamenii obișnuiți s-au ținut deoparte.

Prima semnificație este legată de declararea independenței statului român față de Imperiul Otoman, la 9 mai 1877.

Cel de-al doilea eveniment asociat cu ziua de 9 Mai este victoria dobânditã împotriva fascismului german, victorie la care țara noastră și armata au avut o contribuție demnă de toată considerația. La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale forțelor Națiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiționat.

Astfel, cel de-Al II-lea Război Mondial, declanșat de axa Berlin-Roma-Tokio în anul 1939, a luat sfârșit în Europa.

Ziua Europei marchează rezultatele înregistrate de Uniunea Europeanã: pace de duratã, cooperare economicã, liberă circulație. La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, propunea Franței, Germaniei și altor țări europene gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel.

Acest apel a reprezentat primul pas către crearea Uniunii Europene de astăzi, o structurã formatã din 28 de țări, unite în respectul față de libertate și principiile statului de drept, dar care recunosc și apreciază, în același timp, diversitatea cetățenilor europeni. Aniversarea declarației Schuman este celebrată astăzi drept Ziua Europei.

Semnificația sărbătorii de luni a fost accentuată de ceremonialul militar și religios din Parcul Central, la care au participat foarte puțini timișoreni, abia dacă puteau fi numărate 20-30 de persoane. Copiii au fost personajele principale ale asistenței, fiind prezente aproximativ două clase de liceu și una de școală primară, înarmați cu stegulețe ale României și ale Uniunii Europene. În entuziasmul lor se vedea, mai ales la cei mari, că sunt încântați să lipsească de la școală.

Nu a lipsit soborul de preoți, care a oficiat o slujbă pentru sufletele celor care și-au dat viața sub steagul României, iar muzica militară și-a făcut din plin datoria, acompaniind impecabil evenimentul.

În rest, ceremonialul a fost dominat de prezența autorităților locale și a șefilor de instituții, mulți dintre aceștia fiind candidați pentru actuala campanie electorală. Toți au depus coroane și jerbe de flori, lăsându-se fotografiați în preajma acestora. Prezența politicienilor ar putea fi unul dintre motivele pentru care timișorenii nu s-au prea înghesuit la festivitățile de luni.

Desigur, dacă am căuta în amintire entuziasmul de la 1 ianuarie 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, o foarte mică parte a acelui elan se mai regăsește la manifestările organizate în onoarea acestei alianțe. Timpul trece, vremurile se schimbă și, o dată cu ele, oamenii…

Foto: Adrian Pîclişan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *