Timișoreanul Vlad Oros a încheiat anul școlar cu… aur

Timișoreanul Vlad Oros a încheiat anul școlar cu... aur

Pentru Vlad Oros, elevul olimpic din clasa a XI-a de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara, anul școlar 2020/2021 a fost unul de… aur.

Întors de curând de la Olimpiada Internațională de Fizică, cu o medalie de aur la proba individuală, Vlad nu s-a dus în vacanță. Cum ar fi fost poate de așteptat după o asemenea reușită.

A ales să participe la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică organizată de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Competiție care i-ar putea aduce calificarea la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică ce va avea loc în toamnă.

O etapă de selecție

– Competitivitatea este, după cum se poate vedea, o calitate care te caracterizează. După excepționalul rezultat obținut la Olimpiada Internațională de Fizică nu ai ales să te relaxezi. Ai ales să participi la un alt concurs. De această dată, pe un domeniu mai puțin explorat de tine.

– Am participat de curând la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică de la Suceava, întrucât aceasta reprezintă o etapă de selecție pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Olimpiada internațională va avea loc în luna octombrie și intenționez să particip.

Rezultatele finale vor fi cunoscute în câteva zile, însă am șanse mari să mă calific.

Este prima dată când particip la o olimpiadă de astronomie, fiind o disciplină nouă pentru mine.

– În ce a constat olimpiada de astronomie? Ce probe ați susținut?

– Probele au cuprins concepte din domeniul astronomiei, dar care necesită o cunoaștere serioasă a fizicii atunci când referim la studiul spațiului.

Sunt două clase de cunoștințe pe care trebuie să le ai pentru această olimpiadă. Cunoștințe de astronomie pură, pentru partea de astronomie observațională, și concepte de astrofizică.

Pentru partea observațională, a fost nevoie să studiez cerul, constelațiile. Ceea ce a fost mai dificil, întrucât în Timișoara nu se văd stelele atât de bine.

Dar am găsit un program care simulează cerul. Ca și cum te-ai afla într-un spațiu deschis în care nu există poluare luminoasă cum este într-un oraș.

Ceea ce mi-a permis să fac anumite observații pe care nu le-aș fi putut face altfel.

A fost o pregătire destul de atipică pentru această probă de orientare. Și pentru astrofizică m-am documentat în particular, pentru că sunt elemente de fizică care nu se studiază în școală.

Plăcut impresionat de organizarea olimpiadei

– Olimpiada Internațională de Fizică, găzduită anul acesta de Lituania, a fost olimpiada pe care ai așteptat-o încă din gimnaziu. Cum s-a derulat? A fost conform așteptărilor tale?

– Per total, sunt plăcut impresionat de modul în care s-a desfășurat.

Mi-a părut bine organizată din toate punctele de vedere, cu foarte mici scăpări, pentru că a avut loc online. Și este destul de greu să organizezi totul perfect în astfel de condiții.

În ceea ce privește subiectele, acestea mi s-au părut echilibrate, cu un nivel potrivit de dificultate.  Astfel concepute astfel încât doar câțiva să poată să obțină un punctaj apropiat de cel maxim.

Această olimpiadă a fost foarte bine organizată nu doar în ceea ce privește cele două probe pe care le-am avut, cea practică și cea teoretică. A fost bine organizată și în privința celorlalte activități care au avut loc în cadrul ei. Ca de exemplu pentru cunoașterea țării gazdă sau cele de divertisment.

Olimpiada s-a desfășurat în online, prin urmare lotul nostru a fost reunit la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Am fost cazați la același hotel, fără telefoane. Astfel încât să fie eliminată posibilitatea de a comunica cu exteriorul în timp ce profesorii coordonatori traduceau subiectele.

– Pregătirea ta a fost constantă și de durată pe parcursul anului, dar după calificarea la Olimpiada Internațională de Fizică ai lucrat mai intens pentru acest concurs?

Citește și: Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Intră în vigoare în 8 august

– A fost o sesiune de pregătire la București a întregului lot, de zece zile, în care am rezolvat probleme experimentale.

Pentru mine a fost ceva atipic, pentru că nu am mai avut ocazia să lucrez cu astfel de probleme.

Datorită doamnei Davidescu, unul dintre cei doi profesori coordonatori ai lotului, am fost chemați în laboratorul Liceului Internațional de Informatică și acolo am făcut pregătire cu materialele respectivului liceu.

Aceasta a fost singura perioadă în care m-am pregătit cu un profesor pentru Olimpiada Internațională de Fizică, de când sunt la liceu. Pregătirea a fost foarte folositoare pentru mine.

Se înscrie la „Champions United”

– Ce urmează după aceste competiții? Ce ai în vedere?

– Acum intenționez să mă înscriu la un eveniment care reunește elevii doritori de performanță în diverse domenii, în cadrul căruia se vor desfășura mai multe proiecte, numit ”Champions United”. Este organizat anul acesta la Cluj.

Iar apoi urmează să mă pregătesc pentru Olimpiada Internațională de Astronomie. Și pentru examenul SAT, pe care vreau să îl dau în octombrie sau în decembrie.

Este un examen folosit în Statele Unite care permite facultăților să își dea seama la ce nivel se află elevii care doresc să fie admiși la o anumită universitate.

Este similar Bacalaureatului nostru, constând în susținerea unui examen la limba engleză și la matematică.

– La câte concursuri ai participat de-a lungul acestui an școlar?

– Am participat la Olimpiada Balcanică de Fizică, în octombrie, apoi la două concursuri pe echipe organizate de Societatea Fykos din Cehia. Apo, au fost încă trei concursuri internaționale de fizică, la Olimpiada Asiatică de Fizică, la Olimpiada Europeană de Fizică. Și, recent, la Olimpiada Internațională de Fizică.

– Ai muncit mult, ai obținut multe medalii de aur… Vacanță ai avut?

– Acum sunt în vacanță până la finlul lunii august. Dar din unele puncte de vedere, pentru mine și olimpiada de astronomie a fost ca o vacanță.

Am venit complet relaxat de acolo. Am avut ocazia să interacționez cu alți elevi pasionați de astronomie și de astrofizică și chiar m-am simțit bine acolo, la Suceava.

– Cu ce medie ai încheiat anul școlar?

– Cu zece.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *