Timişoreanul Horia Colibășanu se pregătește să înceapă ascensiunea pe Broad Peak (8051 m), cel de-al zecelea său vârf de peste 8000 de metri. Video

Timişoreanul Horia Colibășanu se pregătește să înceapă ascensiunea pe Broad Peak (8051 m), cel de-al zecelea său vârf de peste 8000 de metri. Video

Timişoreanul Horia Colibășanu se pregătește să înceapă ascensiunea pe Broad Peak (8051 m), cel de-al zecelea său vârf de peste 8000 de metri.

Sportivul român a ajuns în tabăra de bază a Muntelui Broad Peak, la aproape 5 000 de metri altitudine, pe Ghețarul Baltoro, după un drum obositor de 9 ore și peste 700 de metri diferență de nivel.

După perioada de aclimatizare și, în funcție de vreme, Horia va începe expediția, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

„Sunt în tabăra de bază. Vremea nu este foarte bună, dar este numai bine pentru că mă odihnesc și mă aclimatizez. Mâine mă voi odihni în continuare și poimâine, dacă vremea va permite, voi încerca să ajung în tabăra 1 și să dorm acolo. Sperăm că se îmbunătațește vremea. Salutări de aici, din tabăra de bază, de la aproape 5000 de metri, din Karakorum, Pakistan”, a transmis miercuri Horia Colibășanu, prin telefonul satelit.

“Expediția Broad Peak” face parte din proiectul lui Horia Colibășanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri ale planetei. A urcat deja toți cei opt “optmiari” din Nepal. Cel mai recent, Kangchenjunga, chiar anul trecut, fiind o premieră pentru alpinismul românesc. Acum se întoarce în Pakistan, acolo, unde în 2004, a început ascensiunile sale la mare altitudine, cu reușita pe K2 (8611 m), al doilea vârf ca înălțime de pe Terra.

Broad Peak, numit K3 în trecut, se află în Masivul Karakorum, munții Gasherbrum, la granița dintre Pakistan și China. La nord, este despărțit de K2 prin ghețarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lungă și uniformă.

Broad Peak a fost escaladat prima oară într-o expediție austriacă din 1957 de Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger și Hermann Buhl.

CITEŞTE ŞI: Performanţă istorică pentru un club comunal! Alessia Pop, de la CS Giroc-Chișoda, selectată la cea mai mare competiție sportivă europeană de juniori

Expediţia “Broad Peak 2023” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Parteneri principali: FAN Courier, Magazinele Himalaya, Profi, Linde, Wetterbest

Parteneri: Poka, Cramele Recaș, Temad România, Exim Banca Românească, Clinica AscenDent, Mammut, Petzl, WD-40 și Atu Advertising.

De-a lungul carierei, Horia Colibășanu a participat la 24 de expediții internaționale, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2 și Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume.

În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler. De asemenea, este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *