Timișoara se înfrățește cu „Oxfordul Poloniei”

lublin

Relațiile de colaborare ale Timișoarei cu orașul polonez Lublin, inițiate în anul 2012 de Ambasada Republicii Polone la București, se vor materializa în curând prin semnarea unei înțelegeri de cooperare.

Lublin este un oraș de talia Timișoarei, având 348.450 de locuitori (2010), respectiv 713.405 în zona metropolitană. Situat în estul Poloniei, în provincia istorică a Poloniei Mici, orașul se găsește la o distanță de 161 de kilometri de capitala Varșovia.

La fel ca Timișoara, Lublinul este așezat strategic, aproape de frontieră, se bucură de o bogată multiculturalitate, are un important patrimoniu istoric și o tradiţie în atitudinea anti-comunistă.

În prezent, ambele orașe întreţin un climat prielnic centrelor culturale, de cercetare și ITC, fiind preocupate de dezvoltarea economiei și a energiilor verzi. Viaţa academică este de asemenea similară, la Lublin fiind instruiţi 100.000 de studenţi, în cinci universităţi publice și câteva institute particulare, care au adus orașului faima de „Oxfordul Poloniei”.

În contextul efortului Timișoarei de a accede la titlul de Capitală Culturală Europeană, apropierea de acest oraș polonez nu poate fi decât un semn bun, intrucât și Lublinul are o foarte bogată și prestigioasă agendă culturală, ca de altfel și o experienţă considerabilă în pregătirea unei candidaturi similare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns