Timișoara în sărbătoare, la 98 de ani de la unirea cu România

ziua timisoarei2

Aniversarea celor 98 de ani de când în Timișoara au intrat trupele Regatului Unit al României a început încă de dimineață, cu depunerea unor coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu, de către autoritățile locale, de față fiind și membri ai Parlamentului României.

Centrul de greutate al sărbătorii s-a mutat apoi în Piața Unirii, al cărei nume se datorează tocmai momentelor speciale care au avut loc acolo în urmă cu aproape 100 de ani.
ziua timisoarei
O scurtă incursiune în istorie ne arată că, la 3 august 1919, în Piața Domului (cum se numea pe atunci), militarii români au fost salutați atât de prefectul Aurel Cosma, cât și de reprezentanții minorităților naționale. Chiar dacă Ziua Timișoarei a fost marcată, mai apoi, în clădirea primăriei, publicul larg a gustat din plin, seara, concertul de pe scena din Piața Victoriei și focul de artificii.

Primul prefect român al județului Timiș-Torontal, dr. Aurel Cosma, și-a amintit peste ani despre ziua de 3 august 1919, astfel: „Noi, românii bănăţeni, am fost poate cei din urmă care am ridicat, în strigăte de bucurie, pălăria noastră în faţa drapelelor celor dintâi regimente româneşti care au intrat pe pământul nostru.
ziua timisoarei1
Într-adevăr nu era decât 3 august 1919, când oraşul Timişoara şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânirea veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului… Nu se poate cuprinde în cuvinte însufleţirea nemărginită a românilor de aici care au venit în număr de aproape o sută de mii ca să întâmpine glorioasa noastră armată”.

Armata română a defilat și joi, în Piața Unirii, după ceremonia religioasă și discursurile oficialităților. Momentul a fost savurat, la fel și muzica de fanfară, de un public destul de puțin numeros, cel mai probabil din cauza temperaturilor infernale, care și-au făcut simțită prezența încă de dimineață.

Diaspora este cu noi

Următorul moment remarcabil, în ordine cronologică, a fost conferința dedicată diasporei timișorene, care a avut loc la primărie. Participanții au dorit să lanseze un mesaj către românii din afara granițelor: „România are nevoie de toţi cetăţenii ei, oriunde s-ar afla. Am pornit cu toţii pe drumul anevoios al dezvoltării şi integrării europene, care presupune efortul nostru al tuturor. Timişoara, ca şi România, parcurge un amplu proces de schimbare, de modernizare, iar succesul acestui proces depinde de noi toţi. Deja s-au făcut paşi importanţi, Timişoara şi România s-au schimbat foarte mult şi oferă oportunităţi noi de activitate pentru antreprenori şi specialişti din diverse domenii, în special tineri. Au fost create locuri de muncă în toate domeniile, mai cu seamă în cele din industrii de înaltă tehnologie, au fost realizate lucrări de infrastructură, iar condiţiile de muncă şi viaţă sunt cu mult mai bune.

Timişoara a primit oficial calificativul de cel mai bun oraş pentru investiţii, acordat de Adunarea Europeană pentru Afaceri din Oxford, Marea Britanie, iar reputata revistă Forbes i-a acordat titlul de “cel mai dinamic oraş al României” şi “cel mai favorabil investiţiilor”. Totodată, avem cea mai redusă rată a fiscalităţii din ţară, iar în contextul şomajului negativ, avem nevoie ca românii plecaţi să se întoarcă aici. Vă aşteptăm acasă, români de pretutindeni, să veniţi alături de noi, să investiţi aici, astfel încât împreună să transformăm Timişoara şi România în consens cu vocaţia lor europeană”.

Cetățeni de onoare

În cadrul ședinței festive a Consiliului Local Timișoara de ieri a avut loc ceremonia de acordare a titlurilor de cetățean de onoare pentru trei membri apreciați ai comunității, Maria Pongracz Popescu (pentru contribuţia esenţială la viaţa culturală a Banatului şi a Europei Centrale), prof. dr. ing. Nicolae Budișan (un pionier în domeniul echipamentelor electrice şi de automatizare a sistemelor de conversie a energiilor neconvenţionale) și dr. ing Tiberiu Dimitrie Babeu (pentru tot ceea ce a făcut pentru oraşul Timişoara, pentru promovarea municipiului de pe Bega în întreaga lume). La ședință au luat parte delegații din mai multe orașe înfrățite cu Timișoara – Novi Sad, Cernăuți, Szeged, precum și alți oaspeți din străinătate și membri ai corpului consular.

FOTO: Costi DUMA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timișoara în sărbătoare, la 98 de ani de la unirea cu România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *