Timișoara, orașul fântânilor arteziene

fanta 1

Orașul de pe Bega va avea, în termen de aproximativ un an, cinci fântâni ornamentale noi. Consilierilor locali timișoreni li se supune spre aprobare studiul de fezabilitate pentru construirea unei fântâni ornamentale în Piața Bălcescu.

CITEȘTE ȘI: Hârtiile aruncate din Audi costă, la Timișoara, 1.000 de lei

Conform raportului de specialitate, „Fântânile ornamentale, o inovaţie a civilizaţiei moderne, reprezintă un obiect decorativ cu vechime. Fântânile arteziene au constituit dintotdeauna locuri care au atras şi atrag public de toate vârstele. Imaginea apei, jocul jeturilor, zgomotul făcut de apa în cădere, aerul ozonificat din jur sunt câteva motive care ne fac să ne oprim în preajma lor.

Se propune realizarea unei fântâni ornamentale în Piaţa Bălcescu, pe amplasamentul central existent, zonă ce are şi utilitatea de sens giratoriu în municipiul Timişoara. Necesitatea investiţiei este justificată de faptul că fântâna ornamentală cu joc de apă este bine-venită într-un asemenea spaţiu, aceasta având un rol nu doar decorativ, dar şi unul biologic: stropii de apă ionizează aerul, având efect benefic asupra sănătăţii oamenilor într-o zonă deosebit de poluată din cauza traficului rutier intens.

Oportunitatea investiţiei este justificată de necesitatea îmbunătăţirii aspectului zonei şi punerea în valoare a spaţiului amenajat, rezultând un plus de farmec şi o ambianţă plăcută. Pentru ca obiectivul să asigure o imagine spectaculoasă, s-a propus următoarea configurație: fântâna reprezintă un bazin cu o formă de patrulater neregulat, cu dimensiuni de 20×23 metri și înălțime de 0,65 metri”.

În centrul bazinului va fi montat un jet central cu înălțimea maximă de șase metri, un grup de 14 jeturi care vor putea ajunge la patru metri, dispuse circular și amplasate într-un distribuitor din oțel inoxidabil, precum și opt grupuri de câte trei jeturi care vor atinge 2,5 metri, dispuse sub formă de triunghi. Imaginea arteziană va fi completată de trei grupuri de câte 20 de jeturi cu înălțimea maximă de doi metri, dispuse circular, și trei grupuri de câte 12, 18, respectiv 18 jeturi amplasate în formă de arc de cerc, iluminate cu proiectoare submersibile LED.

Fântâna din Piața Bălcescu va costa, conform proiectantului, până la 228.464,63 euro, iar acesteia i se vor adăuga alte patru astfel de investiții asemănătoare, amplasate în sensul giratoriu de la Selgros (215.318,80 euro), sensul giratoriu de la intersecția Căii Lipovei cu strada I. I. de la Brad (67.007,28 euro), Piața Iuliu Maniu (112.225,63 euro) și pe strada Demetriade, în sensul giratoriu din dreptul Brico Depot (173.232,41 euro).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Timișoara, orașul fântânilor arteziene

  1. Timișoara, orașul aberațiilor robuliene. Păi, nu e normal, după ce a rezolvat toate problemele orașului, și centură, și spitale, și școli, și nenumărate parcări supraetajate să se gîndească și la ceva decorativ, drag sufletului său de țăran de la Bocsig ?

  2. Nu este de loc rău să se facă fântâni arteziene, dar este stupid să le faci doar în sensuri giratorii , cu circulație intensă de mașini …
    În ”Piața Roșie” nu ar fi mai bine ca și în Piața Unirii ?
    Atacul la comuna Bocsig nu este prea elegant, ce vină are ea că Domnul Profesor Universitar este originar de acolo ?

    1. Dacă vă uitați mai atent, veți observa că nu am spus nici un cuvînt rău sau deplasat la adresa comunei Bocsig care face parte dintr-0o zonă pe care o cunosc bine și o apreciez mult. Bocsigul chiar nu are nici o vină că o femeie din sat, în loc să avorteze la timp, a preferat să ne blagoslovească cu cea mai mare catastrofă care s-a abătut asupra orașului ăsta de la ocupația turcească încoace. Așa că nu este nici un atac la adresa Bocsigului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *