Intervenții chirurgicale pe cord la copii și tineri, la Timișoara

copil spital cord

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara se vor realiza în viitorul apropiat intervenții pe cord la copii și tineri. Acest lucru este posibil prin derularea unui proiect cu finanțare europeană prin care vor fi dotate două săli de operații cu aparatură medicală, extinzându-se astfel capacitatea actuală de asistență medicală.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, orașul fântânilor arteziene

”Cele două săli de operație pe care care dorim să le dotăm din acest proiect sunt construite și finisate, fără a avea însă echipamentele medicale necesare pentru funcționare. Dotarea lor cu echipamente medicale moderne ar permite creșterea cu 30 la sută a numărului de operații de chirurgie cardiacă la populația adultă (aproximativ 250 de operații cardiace suplimentare pe an), precum și tratarea patologiei nou-născutului, copilului mic și adultului tânăr atins de boli cardiace congenitale”, a precizat dr. Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara. Universitatea din Debrecen va asigura trainingul personalului medical din cadrul proiectului pentru echipamentele nou achizționate.

În cadrul aceluiași proiect, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea va fi amenajat și dotat un bloc operator, precum și o secție de Anestezie și Terapie Intensivă și zece saloane cu un total de 30 de paturi pentru pacientele secției Obstetrică – Ginecologie II și IV a Staționarului III (fostul Spital Clinic de Obstetrică și Ginecologie din Oradea).

Îmbunătățirea standardelor în sănătate

Proiectul ”Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea și tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră” a fost pregătit și dezvoltat de către Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Universitatea din Debrecen. Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria. Perioada de implementare a proiectului este de 27 luni, din martie 2019 până în luna mai 2021. Bugetul proiectului este de trei milioane de euro.

Principalele obiective ale proiectului includ evaluarea populației transfrontaliere românești și maghiare în ceea ce privește incidența bolilor cardiovasculare și ginecologice; armonizarea metodelor de diagnosticare high-tech pentru diagnosticarea corectă și tratamentul mai bun al pacienților cardiovasculari si ginecologici din această regiune; crearea registrelor pentru urmărirea pe termen lung a bolilor cardiovasculare si ginecologice pentru pacienții români si maghiari; creșterea nivelului de asistență specifică cardiovasculară și ginecologică, precum și a eficienței prevenției acestora.

În cadrul proiectului se vor mai derula acțiuni promoționale de screening pentru sănătate și furnizarea de informații pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă în zona eligibilă; acțiuni de îmbunătățire a accesului grupurilor defavorizate la infrastructura de sănătate; schimbul de know-how și activități de consolidare a capacităților (cursuri de formare, ateliere de lucru, conferințe), ce vizează exclusiv populația locală și personalul intern al partenerilor de proiect.

”Principalele rezultate asteptate sunt: dotarea blocului operator de chirurgie cardiovasculară a IBCV Timișoara și a Clinicii de Recuperare cu aparatură modernă; extinderea secției și a blocului operator a Secției de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea; creșterea numărului de intervenții cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră; creșterea adresabilității pacienților prin servicii, eficiența de diseminare a informației medicale, inclusiv pentru categoriile defavorizate; creșterea nivelului de instruire a personalului medical prin schimburi de experiență și training-uri; reducerea incidenței bolilor cardiovasculare și ginecologice prin activități preventive și de educație pentru sănătate. Beneficiarii acestui proiect sunt reprezentați de populația județului Timiș și a județelor limitrofe care suferă de boli cardiovasculare și apelează la serviciile chirurgicale oferite de Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara; populația de sex feminin a municipiului Oradea și a zonelor învecinate care are nevoie de servicii medicale ginecologice; populația municipiului Debrecen care va apela la serviciile medicale ale Universității din Debrecen furnizare cu ajutorul echipamentelor medicale achiziționate prin proiect; populația județelor Timiș, Bihor și Hajdú-Bihar care va beneficia de acțiuni promoționale de screening pentru sănătate și furnizarea de informații pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă în zona eligibilă, precum și de acțiuni de îmbunătățire a accesului grupurilor defavorizate la infrastructura de sănătate; cadrele medicale ale partenerilor de proiect care vor lua parte la schimbul de know-how și activități de consolidare a capacităților (cursuri de formare, ateliere de lucru, conferințe)”, au precizat reprezentanții unității sanitare timișorene.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *