TIMIŞOARA. Mesele de duminică, înlocuite cu covrigi?

Conform tradiţiei, duminica, în Banat, masa se lua în familie. Există chiar şi un meniu pentru zilele de duminică. După venirea de la biserică, bănăţenii servesc supă cu tăiţei făcută din găină de casă şi carnea de găină friptă la cuptor, cu garnitură din cartofi natur. Tradiţia spune că mai mulţi membri ai familiei se strâng în casa unuia dintre ei, unde servesc masa.

Beneficiile mesei în familie

Studiile spun că mesele în familie au mai multe beneficii, iar cu cât sunt mai dese, cu atât e mai bine. De exemplu, cinci mese pe săptămână în familie, spun cercetătorii, reduc considerabil riscul adolescenţilor de a fuma, a consuma alcool sau droguri. Mai mult, acestea le formează copiilor un comportament alimentar sănătos, desigur în cazul în care părinţii promovează o alimentaţie pe măsură.

Totodată, mesele în familie contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor, fiind echivalente cu joaca sau cititul poveştilor. Beneficiile sunt mult mai multe, spun specialiştii, printre ele numărându-se şi împlinirea de a petrece timp alături de cei dragi.

Supa de găină, schimbată pe un covrig de-un leu

Pentru unii bănăţeni, mesele de duminică în familie s-au transformat într-o gustare nesănătoasă luată pe fugă. O zi cu puţin soare, pe care, cu siguranţă timişorenii au aşteptat-o, a dus la formarea unor cozi inexplicabile, duminică, la prânz, la covrigării. Meniul: un aluat simplu, realizat din apă, sare şi drojdie.

covringarie

Ceea ce poate nu ştiu însă mulţi amatori de covrigi este faptul că aluatul este fiert în apă cu zahăr, apoi preparat la cuptor. Aportul caloric al covrigilor este zero, însă aceştia conţin foarte multă sare, ceea ce duce la creşterea hipertensiunii arteriale.

Nici merdenelele, la fel de căutate în Timişoara, nu sunt mai sănătoare. Acestea pot conţine emulgatori de margarină sau chiar ulei, afectând ficatul, pancreasul şi stomacul.

Nutriţioniştii avertizează asupra pericolului consumului în cantităţi mari a făinii albe, care, în timp, creşte riscul producerii cancerului. Aşadar, tradiţionalele mese în familie, cu clasica limpede clară de găină cu tăiţei, rămân o alternativă mult mai sănătoasă.

2 Comments
Ostap 15/03/2016
,,bănăţenii servesc supă cu tăiţei " . Ce vorbeşti nene ? Nu ştiu din ce zonă geografică se trage stimabilul autor, dar noi banaţenii nu servim la masă. În cel mai bun caz, ne servim sau servim comesenii. Noi mâncăm, consumăm, îngurgităm, ne nutrim sau ciugulim. Ospătarii la crâşmă servesc. La un scriitor la gazetă gramatica şi logica lingvistică nu sunt facultative. Aşa cum junele jurnalist (de)serveşte limba română.
doru 15/03/2016
In familile de banateni se mai tine acest obicei Mai putin la cei tineri, la coada oare cati sunt banateni???? Fiecare cu obiceiurile lor.