Timișoara era să aibă un viceprimar care a intermediat cea mai mare țeapă imobiliară din istorie: Au murit oameni, iar alții plătesc și acum rate pentru apartamente pe care nu le dețin

cosmin tabara 1

Cosmin Tabără era cât pe-aci să fie viceprimar al Timișoarei. Doar scandalul politic dintre PNL și USR Plus a făcut ca Tabără cel mic (Cosmin e fiul fostului ministru PDL Valeriu Tabără)  să își amâne instalarea în funcție. Dar ce tragedie ar fi dacă el ar ajunge viceprimar, mai ales că ne-a fost prezentat ca un exponent al noii generații, una curată, ruptă de mizeriile trecutului?

Are avocatul Cosmin Tabără curățenia morală de a se prezenta în fața timișorenilor și a le spune că luptă pentru a le face viața mai bună? Nici pe departe. În cele ce urmează, vom explica, publicând un episod cutremurător din viața avocatului Cosmin Tabără. El supraviețuiește după toate câte s-au întâmplat, dar alții au murit, unii chiar blestemându-l. Subiectul poate trezi cele mai negre emoții.

Avocatul diavolului

În 2005, în Timișoara începea să fie promovat primul megaproiect imobiliar de după Revoluție. Firma ”Radisson” se angaja să ridice mai cartiere de locuințe, cu blocuri ispititoare atât ca preț, cât și ca înfățișare. Publicitatea a fost amețitoare, atât în media, cât și pe panourile și mash-urile din oraș, care îndemnau lumea să cumpere apartamente în noile cartiere. Totul era o înșelătorie. Nu exista nici un aviz, nici o autorizație de construire, iar în multe cazuri nici măcar terenul nu aparținea pretinșilor constructori.

La vremea respectivă, ”Renașterea bănățeană” a demarat o investigație jurnalistică, în care i-a atenționat pe potențialii cumpărători asupra riscului la care se expun. Înainte de publicarea anchetei, la redacție au venit presiuni pentru blocarea materialului jurnalistic. Purtătorul mesajului era chiar avocatul celor de la ”Radisson”…. Cosmin Tabără, pe atunci  un tinerel cu dorință de avansare.

În fine, articolul a apărut, cei de la ”Radisson” cu cumpărat toată ediția din ziua respectivă (mai puțin abonamentele), tocmai pentru ca lumea să nu afle de megaescrocheria pusă la cale. Țeapa, însă, a luat amploare. Radisson anunța că ridică blocuri peste blocuri, publicitatea devenise extrem de agresivă, așa că efectele nu au întârziat să apară: foarte mulți timișoreni au plătit avansuri consistente pentru apartamente pe care nu aveau să le vadă niciodată. Toate acestea au fost avizate juridic de avocatul Cosmin Tabără!

 Zece ani de pușcărie, oameni morți și multe blesteme

Nimeni nu a intrat în posesia apartamentului cumpărat, deși oamenii au plătiți bani mulți. Țeapa se vedea și din avion, ”Renașterea bănățeană” a făcut, la vremea respectivă, presiuni asupra autorităților pentru a lua măsuri în acest caz de megaescrocherie, dar s-a pus batista pe țambal. Târziu-târziu, cu mari insistențe și multe ezitări din partea organelor, când faptele erau deja produse, s-a deschis, așa de ochii lumii, un dosar penal. Care repede a fost clasat de șeful DNA Timișoara de la acea vreme, procurorul Vlad Speriusi, acesta pensionându-se la scurtă vreme de la această controversată decizie.

Totuși, dosarul nu a rămas așa. Victimele s-au constituit într-o asociație și au deschis o nouă acțiune juridică. A venit celebrul procuror Lucian Papici, care a redeschis cazul și i-a trimis pe escroci în judecată. În final, cei doi nemernici de la Radisson, care erau întreținătorii unor vedete feminine din show-bizz-ul național (acestea purtau poșete de 3.000 de euro, plătite din banii necăjiților de la Radisson) au fost condamnați la câte zece ani de pușcărie fiecare. Degeaba, însă, pentru că victimele nu au putut recupera nici un ban.

Prin grija patronilor și a avocaților, firma a fost declarată insolvabilă, așa că păgubiții au rămas cu ochii-n soare, privind la proiectele imobiliare garantate de avocatul Cosmin Tabără.

”Pentru cei mai mulți dintre ei, a fost un coșmar. Unii chiar au murit în timpul procesului, pentru că nu au mai suportat presiunea. Alții plătesc și acum rate pentru apartamente pe care nu le-au achiziționat niciodată”, spune Florin Kovacs, avocatul păgubiților din țeapa Radisson.

Kovacs a precizat din start că nu vrea să-l acuze pe colegul său Cosmin Tabără, însă a admis că promisiunile de vânzare-cumpărare care au stat la baza excrocheriei au fost avizate de Tabără: ”Pe acte, e ștampila lui, numai dacă i-a falsificat-o cineva e altceva”. Suma totală cu care au fost înșelați cumpărătorii se ridică la 1,5 milioane de euro. Asociația păgubiților număra, la un moment dat, 120 de membri.

CITEȘTE ȘI: ”Renașterea bănățeană”, reconfirmată ca ”fruncea” presei scrise din Timiș

Mulți dintre ai au murit, unii chiar blestemând familia Tabără, pentru că, după cum spune avocatul Florin Kovacs, se vehicula că PDL și Valeriu Tabără au girat țeapa Radisson de la Timișoara, cu concursul și al unui înalt oficial de la Garda Financiară, Ioan Olari. Blestem sau nu, în scurt timp de la explozia cazului, Valeriu Tabără face un accident de mașină de pe urma căruia nu și-a revenit  nici acum total.

Regrete tardive

Așadar, Cosmin Tabără, posibilul viitor viceprimar al Timișoarei, a girat cea mai mare țeapă imobiliară din Timișoara. Multe destine au fost frânte, au murit oameni, iar alții au ajuns în sapă de lemn. Are regrete Tabără în această privință? Da, regretă, iar asta e un prim semn bun.

Contactat de ”Renașterea bănățeană”, avocatul a explicat că, în cariera de avocat, a apărat și oameni buni, dar și oameni răi. Recunoaște că a fost audiat de DNA și că a semnat acele promisiuni de vânzare-cumpărare pentru locuințe care  nu aveau să se construiască NICIODATĂ, dar susține că era doar o procedură specifică profesiei de avocat. Ar mai face-o încă o dată, dacă ar ști ce drame a provocat, câți oameni au murit și câți au rămas pe străzi doar din cauza procedurii sale avocaționale? ”Nu, cu siguranță n-aș mai face așa ceva, dacă aș ști din start la ce se ajunge”, a răspuns Cosmin Tabără. Părea chiar sincer, dar era prea târziu.

CITEȘTE AICI TOTUL DESPRE „AFACEREA RADISSON”

Desigur, un avocat se confruntă în carieră cu cazuri dintre cele mai diverse și nu îi poți imputa lui greșelile clienților, chiar și dacă el, pe undeva, le-a încurajat. Cosmin Tabără e liber, din acest punct de vedere, să fie avocatul cui vrea el. Dar poate, oare, să fie și viceprimar al Timișoarei, ca să ne învețe cum e cu dezvoltarea imobiliară? Răspunsul e greu de dat, pentru că multe dintre victimele de la ”Radisson” au murit deja…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

23 thoughts on “Timișoara era să aibă un viceprimar care a intermediat cea mai mare țeapă imobiliară din istorie: Au murit oameni, iar alții plătesc și acum rate pentru apartamente pe care nu le dețin

 1. florescule vad ca nu te dezminti, Ai ramas acelasi lingator de cururi, acelasi individ cu pcr ( rebotezat psd, sau poate usr) in suflet ( desi la cit esti de javra ma indoiesc ca ai asa ceva).

 2. Cu siguranta sunteti nebuni, din ce citesc mai sus inteleg ca rautatea a atins cote inalte, insa pana la a acuza pe cineva pentru faptele altora, e mult domnilor!!!
  Cred ca era bun pentru functia de viceprimar, sper ca toti sa intelegem ca numai echipa PNL are un proiect bun pentru Timisoara deocamdata, insa uniti cu cei de la USR care spun ca sunt de dreapta si care dreptei trebuie sa -i apartina, pot face lucruri marete pentru Timisoara!

  1. Partidul unic si teparii unici vor sa faca si mai multe „proiecte marete” pentru Timisoara?! Nu v-a ajuns ce ati sifonat si spaguit cu conducatorul vostru „ultracinstit” Robu? Einstein spunea ca Universul se pare ca are margini dar lacomia liberala e fara margini…

 3. Bravo domnului ziarist.
  Tot asa, Renasterea, demascati toti ticalosii si excrocii din Timisoara.

  Nu inteleg de ce avocatelul nu a intrat si el la zdup, parte din inselaciune.
  A, am uitat-legea nu e pentru toti !
  Nu e bai, Doamne, Doamne are grija de toti !!!
  Ce partid il sustinea ?
  Ca sa nu il mai votez pina traiesc !
  Cine se aseamana se aduna zice un proverb ff adevarat !

 4. In cazul comentarului meu nu este vorba de mizeria ” noastra” ci de mizeria acestui individ imund pe nume florescu, tracut de la lins in cur la drapelul rosu la aceeasi activitate la renasterea.

 5. Pe bune? Asta e ceea ce ati gasit compromitator despre un avocat? Este un articol care poate genera procese!!! Se vorbeste ca avocatul a garantat tranzactiile? Cum? De unde aceasta informatie? Apar comentarii de genul: de ce nu este si avocatelul la zdup… este penibil!!! Se mentioneaza ca avocatul a fost audiat, dar nu se specifica in ce calitate!!! Eu cred ca a fost audiat in calitate de martor! Este ceva rau in asta? Ce anume a facut avocatul? A dat data certa pe niste promisiuni de vanzare cumparare! Data certa atesta identitatea partilor, continutul actului si semnatura partilor!!! Ce este nelegal? Acum vrem sa spunem ca nu este moral sa reprezinti anumite persoane? De ce? Intrebati-l pe av. Kovacs daca ar fi reprezentat Radisson in situatia in care ar fi fost solicitat! Sunt convins ca da, la fel ca si orice avocat! Acest articol este o ofensa la adresa avocatilor si astept exprimarea unei pozitii ferme din partea Baroului Timis! Nu ne pot impune ziaristii ce persoane sa reprezentam, nici chiar din punct de vedere moral! S-ar incalca drepturile omului daca o persoana nu ar avea dreptul sa fie reprezentata de avocat!!! A facut avocatul ceva nelegal? NU!!! Asta se poate verifica din rechizitoriul emis de Parchet si de solutia instantei de judecata, iar ziaristul nu este cel care imparte dreptatea!!! Se mentioneaza ca avocatul a avizat tranzactiile!!! Fals! Avocatul nu avizeaza nimic iar in cazul nostru este vorba de niste promisiuni de vanzare cumparare care nu se supun avizarii! Contractul este legea partilor, iar avocatul nu a facut altceva decat sa ateste ca partile s-au prezentat in fata lui si au semnat actul!!! Informatii false de natura sa aduca atingere onoarei si demnitatii unei persoane, pentru un joc politic ce nu are legatura cu nevoia Timisoarei de a avea un aparat administrativ complet si cu exercitarea profesiei de avocat! Este foarte clar ca acest articol a fost comandat pentru denigrarea unei persoane, dar gasiti alta varianta! Asta e ridicola!

   1. Probabil esti USR -ist imputit sau securist jegos, ca si asa faceti echipa!!!
    Nici macr nu era vorba de politica ci de condamnarea unor activitati ale unui avocat, si faci comentarii nepotrivite si jignitoare!!
    Te invit sa imi traduci fata in fata, ca in spatele telefonului toata lumea e grozava! La cata inteligenta afisezi, ma mir ca ai fost in stare sa citesti mesajul :))) Dar asta sunteti voi USR – istii!!! No comment

    1. Alex…. i-ti traduc eu fata-in -fata asa cum vrei tu din postura mea de USR-ist imputit. …Nu-mi sta in caracter dar faptul ca ai nevoie de explicatii personale o rezolvăam si pe asta…. La urma vedem cine , cum si ce mai comenteaza. Numai sa-mi spui unde si cand te gasesc. O zi linistită i-ti doresc…. – un USR-ist…

    2. ce limbaj elevat,pentru Alex ,nu cumva esti coleg de breasla cu ‘avocatelu’,sau doar ” mutant genetic” din laboratorul specializat ,al academicianului X” ?

 6. In mod normal PNL-ul ar trebui sa evite promovarea unor specimene de genul Tabara. Chiar nu se mai gasea nimeni la PNL in afara tanarului smenar? Omul a stiut clar ce face atunci cand a redactat promisiunile de vanzare cumparare altfel mega teapa imobiliara nu s-ar fi putut produce la dimensiunea si intensitatea cunoscuta public. Atata timp cat, in spiritul egalitatii partilor contractuale, cu ultra buna stiinta ( sau, mai simplu, cu rea credinta) nu inserezi clauze contractuale care sa ii ofere promitentului cumparator o minima protectie juridica pentru platile efectuate (conditionarea platilor de garantii reale ipotecare) esti, cel putin moral, complice la mega teapa imobiliara, care s-a putut produce si datorita aportului tau. Obligatia de integritate morala a avocatului vine din codul deontologic al acestuia, neavand caracter facultativ. Fara integritate morala profesia de avocat nu se mai poate bucura de incredere publica. Aplecarea spre smen este incompatibila cu statutul de viceprimar. In locul lui Alin l-as inlocui pe tanarul baron Tabara cu Lulcic. Are stofa, bun simt, modestie, inteligenta, etc. Felicitari domnuui Florescu pentru acest articol. Avem nevoie de investigatii jurnalistice pe teme de interes public. Poate ca nu ar strica ca, in spriritul unei restituiri integrale a adevarului in cazul raddison, sa gazduiti interviuri cu victimele tepei Radisson care l-au cunoscut pe dotore Tabara si sa publicati promisiunile de vanzare cumparare elaborate de acest venerabil.

 7. PNL Timis este compromis!!! Ba aduce oameni din afafa, care nu’ s banateni, ba promoveaza tot felul de dubiosi…Asta’ i opera lu’ Robu!!! Cat despre votul meu, poate data viitoare …

 8. Cand a vazut ce se intampla,nu existau autorizatii,nu existau proiecte, nu exista nimic si el deja autentifica promisiuni de vanzare cumparare , nu si-a pus o intrebare? Problema e ca putea sa refuze sa autentifice acele tranzactii fictive insa nu a facut-o atfel incat milioniul de euro se putea imparti la mai multi…se mai cer si acte uneori, acum e clar ca avocatul nu e politist dar… bun venit in echipa! Penalul ruben( intr-adevar doar pentru o infractiune de pericol) cat si acest aproape penal ( scapat deoarece avea tatic smecher) vor face echipa buna! Asteptam dosar penal si pentru fritz, nu ceva cu intentie bineinteles dar de vreun abuz in serviciu varianta din culpa, ca il cred si incapabil sa faca o nebunie de asta intetntionata…

 9. Las ca e bine a anuns presedinte pnl  in Timisoara, acum poate continua snenurile.
  Fiti siguri ca prin ajutorul lui  cei de la Radisson au tapit oamenii, doar el a intocmit actele juridice. La cata mafie e in justitia din Timidoara normal ca el a scapat, doar a intervenit tatasu.
  Vai de capul nostru ce mizerii avem la conducerea orasului Timiosara, fritz incomoetebt si pe langa el tit felul de interlopi, corupti,…. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *