Timișoara, dezolantă dar ascultătoare

timisoara 1

Ceea ce la început părea o situație banală, izolată, s-a transformat, brusc, într-un coșmar. Întreaga omenire se organizează, acum, în jurul virusului COVID-19. Chiar dacă încă circulă glume – evident, deplasate – pe seama lui, chiar dacă unele persoane mai iau în derâdere riscul îmbolnăvirii cu coronavirus, printre cei mai mulți dintre timișoreni s-a instalat o oarecare doză de teamă și panică.

Teama nu atât pentru boala în sine, ale cărei efecte, după cum s-a constatat, sunt fatale doar pentru persoanele mai ales vârstnice, care suferă de alte boli asociate (cardiovasculare, diabet, obezitate etc.), ci de a nu fi obligate să stea în carantină. Strictețea unei izolări, în condițiile actuale ale unei vieți permisive, cu o suită de libertăți aproape nelimitate, nu este o opțiune prea ușor de acceptat.

Pe străzile Timișoarei, prin parcuri, pe terasele pline altădată, aproape că nu mai găsești pe nimeni. Timișorenii au înțeles că trebuie să evite aglomerația pentru a diminua riscul îmbolnăvirii. Șoselele, altădată sufocate din cauza traficului, sunt acum aproape goale. Nu doar teama colectivă plutește în aer, ci și panica.

Peste tot oamenii vorbesc despre coronavirus, despre cum se pot proteja, despre cum ar trebui să procedăm, despre modalitatea de răspândire a bolii, despre cum ne va afecta viața. Scenariile care s-au conturat pe marginea subiectului sunt și ele intens dezbătute. Cât timp vor fi școlile închise, dacă va paraliza economia, dacă se vor închide
firmele sunt întrebări la ordinea zilei.

Și pentru că adevărul este o… necunoscută, chiar și cei mai sceptici s-au grăbit să își ia măsuri de precauție. În pofida îndemnului autorităților la calm, timișorenii au luat cu asalt magazinele, farmaciile și băncile.

Alimente precum făina, mălaiul, conservele și uleiul au dispărut rapid de pe rafturi. Produsele de dezinfectat – spirtul și alte soluții antibacteriene – au devenit un… adesea marfă de contrabandă, stocurile epuizându-se nu doar din magazine, ci și din farmacii. Antiviralele, precum vitamina C, s-au epuizat și ele. Și pentru că au existat zvonuri privind lipsa de lichidități, timișorenii s-au grăbit să își ridice banii din conturi, golind în câteva zile toate bancomatele.

Situația a devenit cu atât mai dramatică, cu cât instituțiile și firmele care deservesc în mod direct cetățenii au limitat accesul acestora. Pentru că unele bănci au rămas repede fără bani lichizi, timișorenii care au vrut să își retragă banii din conturi au fost îndemnați să aștepte afară, până când se fac încasări pentru a se putea efectua plăți.

La farmacii s-a instituit regula de a intra doar câte o persoană pentru fiecare ghișeu deschis. În unele magazine nu se mai permite accesul decât pentru cel mult două-trei persoane, în timp ce în altele, intrarea persoanelor bolnave chiar și de o simplăviroză este complet interzisă.

CITEŞTE ŞI: Multe firme timişene aleg telemunca. ITM Timiş precizează care este procedura de urmat

Instituțiile de stat le-au recomandat cetățenilor să nu plece de acasă și să folosească serviciile online. Instanțele din Timișoara au restricționat aproape complet accesul justițiabililor, cel puțin până la sfîrțitul lunii, fiind judecate doar cauzele care sunt urgente.

La medicul de familie se așteaptă în afara instituției, iar unele cabinete medicale, cu precădere cele stomatologice, și-au suspendat activitatea. Unele localuri din Timișoara și-au trimis angajații acasă și au pus lacătul pe ușă. Pe de altă parte, multe dintre firme le-au permis angajaților să lucreze de acasă, cel puțin până nu se stabilizează situația.

În prima linie au rămas doar farmaciștii, cadrele medicale, laboranții, polițiștii, jandarmii și pompierii. Situația acestora este și ea extrem de grea, iar echipamentele de protecție par a fi insuficiente. Măștile de protecție au devenit și ele un lux, cu toată asigurarea oficialilor de la București că nu vor exista probleme în acest sens.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *