Timișoara a rămas fără căldură de la Colterm. Zeci de mii de timișoreni, precum și mai multe spitale stau în frig

Dezastru la Primăria Timişoara! Curtea de Conturi a constatat grave ilegalități, iar Dominic Fritz a fost amendat

Ceea ce era previzibil s-a întâmplat. Zeci de mii de timișoreni, precum și mai multe spitale din oraș au rămas fără căldură. Luni seara, primarul Dominic Fritz anunța:

„Negocierile dificile pentru un nou contract de gaz pentru Colterm sunt încă în curs și am reușit să obținem extinderea termenului de sistare până mâine (astăzi – n.r.). Situația este în continuare complexă pentru că se cer garanții și plăți în avans iar sumele sunt enorm de mari.

În acest context, majorarea tarifului este unul dintre elementele cruciale pentru a clădi încrederea furnizorilor în viabilitatea financiară Colterm și sunt în discuții cu toate partidele politice din Consiliul Local despre această nevoie. Voi propune Consiliului Local mâine și o rectificare de buget prin care suplimentăm bugetul pentru termoficare cu încă 8,26 milioane lei. În același timp, cu ajutorul colegilor mei din USR, s-a urgentat în Camera Deputaților proiectul de lege pentru scheme de compensare pentru consumul electrică și gaze naturale. Soluția ca să trecem prin iarnă poate să vină doar din aceste trei surse – tariful pentru abonați, bugetul local și bugetul de stat”.

CITEȘTE ȘI: Fritz a propus dublarea tarifului de termoficare pentru abonații Colterm: Nu este o decizie populară, dar mi-o asum

Apel disperat al medicilor

Marți dimineața, directorii spitalelor Județean, de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Municipal, de Pediatrie „Louis Țurcanu” și al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara au semnat un apel în atenția marilor companii producătoare și furnizoare de gaz din România:

„În numele tuturor pacienților internați în spitale din Timișoara vă rugăm să ne sprijiniți prin identificarea unei soluții care să asigure furnizarea agentului termic în spitalele din municipiul nostru. În această perioadă de criză sanitară cauzată de pandemia de Covid 19 tăierea gazului în Timișoara va conduce la creșterea gradului de dramatism pe care îl înregistrăm deja.

Spitalele din Timișoara sunt implicate în lupta cu acest virus nemilos, eforturile noastre în salvarea de vieți omenești fiind supraomenești. Vă rugăm pe voi, marii producători și furnizori de gaz din România să faceți și voi aceleași eforturi supraomenești pentru a contribui la salvarea vieților conaționalilor noștri. Fără o temperatură optimă în saloane eforturile noastre vor fi în zadar, iar echilibrul precar pe care l-am asigurat prin dedicare și implicare va fi năruit.

Nu suntem în măsură să analizăm cine este vinovat de situația de la Colterm, nu avem căderea și nici pregătirea să găsim soluții pentru Colterm, însă vă cerem vouă, mari producători și furnizori de gaze din România, să manifestați responsabilitate socială și să ne ajutați în lupta cu acest virus nemilos. Nu opriți gazul astăzi la ora 12!!! Găsiți soluții pentru astăzi, pentru mâine…”.

Apelul a fost, din păcate, zadarnic.

Colterm nu mai poate

A venit, apoi, anunțul sec de la societatea de termoficare Colterm: „Compania E.ON a sistat azi, 26 octombrie 2021, furnizarea gazului pentru Colterm SA, având în vedere încetarea contractului de furnizare și pentru că nu s-a ajuns la nici o înțelegere de prelungire a acestuia. Astfel, începând de la ora 12, COLTERM este în situația de a nu mai putea furniza apă caldă și căldură clienților sistemului centralizat de termoficare. Ne cerem scuze pentru această situație pe care am făcut eforturi să o preîntâmpinăm.

CITEȘTE ȘI: Proprietar-surpriză al vilei din foto-ghicitoare

Sperăm că, odată cu clarificarea situației juridice prin intrarea în insolvență, în cel mai scurt timp, se va ajunge la încheierea unui nou contract pentru a reîncepe furnizarea agentului termic pentru clienții Colterm. Așa cum s-a anunțat, de câteva zile, conducerea companii noastre este în negocieri avansate cu alți furnizori de gaz. Regretăm tot disconfortul creat timișorenilor în această perioadă și dorim să îi asigurăm că facem în continuare eforturile pentru remedierea de urgență a acestei situații”.

Starea de fapt a fost confirmată de primarul Dominic Fritz, care a calificat-o drept „dramatică”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Timișoara a rămas fără căldură de la Colterm. Zeci de mii de timișoreni, precum și mai multe spitale stau în frig

  1. Fritz un impotent primar a adus Timisoara la sapa de lemn si vrea sa o si ingroape… USR si PNL ati lucrat pentru multinationale si nu pentru electorat acum E.ON v-a tras-o. V a lasat fara gaz in plina pandemie si iarna.Daca era o societate de stat romaneasca nu se intampla asta… Pacat de fraierii care v au votat ca or sa inchete in case si spitale..

  2. Timisorenii si-au platit mereu taxele de caldura catre Colterm. Ce a facut Coltermul cu banii lor ?
    Rezultatele coruptiei de altadata ies abea acum la suprafata si se fac vizibile. Datoriile Coltermului s-au adunat de multa vreme, iar acum nu mai merge, s-a umplut sacul (sau s-a golit). Vinovatii au spalat putina, s-au dat la fund si o duc bine fara griji. De ce sa nu dea ei socoteala iar oalele sparte de ei sa le plateasca timisorenii nevinovati ?
    Acea coruptie risca abea acum sa arunce timisorenii in mocirla frigului, saraciei si a nevoilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *