Timișenii, în topul rebelilor din vestul ţării! Cei mai calmi sunt cărăşenii

Suporteri ai echipelor de fotbal înfocaţi, migranţi care încearcă să intre ilegal în România, dar şi hoţi cu tupeu care fură ziua în amiaza-mare din maşini şi din locuinţe sau atacă pe stradă câte-un cetăţean pentru a-i lua telefonul mobil, tineri euforici cu iarbă în buzunare, clanuri de ţigani care încearcă să-şi împartă „teritoriile” sunt doar câteva tipuri de cazuri la care au intervenit realizate în acest an, cadrele Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timişoara.

Militarii în bleu-jandarm au la îndemână comparaţia cu alte judeţe ale ţării, având competenţă în patru judeţe: Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Astfel au constatat că cele mai multe încălcări ale legii au loc în Timiş, unele dintre misiuni având un grad de dificultate mare.

Pe retina jandarmilor au rămas evenimentele de amploare care au avut loc în acest an: asigurarea ordinii publice la maniferstările din municipiile de reşedinţă din cele patru judeţe din zona de competenţă, determinate de OUG 13; acţiunile, în colaborare cu poliţia de frontieră, de la graniţa cu Serbia, care se desfăşoară încă din aprilie; intervenţia de nivel II la Lugoj, unde clanurile ţigăneşti au ţinut toată suflarea municipiului de pe Timiş cu sufletul la gură timp de câteva zile; dar şi barajul de menţinere/promovare în Liga I de fotbal dintre echipele ACS Poli – UTA Bătrâna Doamnă.

Jandarmii au fost scoşi din ritmul de alertă doar de misiunile pe care le-au avut în şcoli, unde au desfăşurat 88 de activităţi cu caracter preventiv sau cele care se desfăşoară în condiţii normale, care nu necesită intervenţie, multe dintre ele având în Caraş-Severin şi Hunedoara.

„Activităţile în şcoli sunt plăcute, iar asigurarea ordinii la manifestările de zilele Devei, dar şi unele specifice din Caraş-Severin se desfăşoară, de obicei, fără probleme”, spune lt.-col. Claudiu Denis Zăgan, adjunct al comandantului unităţii.

La coada clasamentului neoficial al rebelilor din vestul ţării se află cărăşenii, aceştia fiind mult mai puţin predispuşi spre a-şi rezolva problemele într-un mod violent.

Printre misiunile jandarmilor se află şi cele de intervenţie antiteroristă. Pentru aceasta există un detaşament special antrenat, jandarmii din cadrul acestuia fiind obligaţi să îndeplinească anumite condiţii, atât fizice, cât şi de vârstă.

Patrulările în oraş, în principal în zonele aglomerate ori cu ocazia unor evenimente care adună laolaltă numeroşi oameni, se află, de asemenea, în responsabilitatea acestui detaşament.

0 Comments

No Comment.