Timişenii infectaţi cu Covid-19 au de ales: acasă cu oxigen sau pe hol la spital

Timişenii infectaţi cu Covid-19 au de ales: acasă cu oxigen sau pe hol la spital. Prioritatea administrației locale timișorene este creșterea numărului de paturi cu oxigen, administrarea de oxigen, din timp, fiind o cale de a preveni încărcarea secțiilor ATI, iar obiectivul este salvarea de vieți. O soluție propusă de grupul de experți cu care lucrează primarul Dominic Fritz a fost să avem cât mai multe paturi cu oxigen ca să nu ajungă oamenii la ATI.

„Vom achiziționa sau închiria concentratoare de oxigen. Pacientul va trebui să ia decizia dacă vrea să fie acasă cu oxigen sau pe hol la spital”, a spus Dominic Fritz, exprimându-și speranța că nu se va ajunge într-o astfel de situație.

Primarul Timișoarei a prezentat și o situație la zi a paturilor ATI și cu oxigen. Gradul de ocupare ATI este: Spritalul „Victor Babeș” Faza 1 COVID – 19, fază care include Spitalul „Victor Babeș” și secția exterioară ASCAR, respectiv clădirea de recuperare de pe bd. C. D. Loga, din 185 de paturi non-ATI sunt ocupate 179, deci gradul de ocupare este de 98 la sută, iar cele 14 paturi ATI COVID sunt ocupate în totalitate; Spitalul Municipal de Urgență – Suport COVID, adică la Secția spitalului municipal de pe strada Daliei există 42 de paturi din care 36 sunt ocupate, iar din cele 42 de paturi, 14 au priză dublă de oxigen.

În consecință, se pot reorganiza saloanele cu încă 14 paturi, rezultând un total de 56 paturi; Secția Spitalului municipal ATI-COVID – Clinicile Noi, unde există și sală de operații, sunt șase paturi existente în prezent, iar într-o săptămână urmează să ajungă încă șase paturi (printr-un proiect cu fonduri europene) și șase ventilatoare (prin Ministerul Sănătății); TIR-ul mobil – ATI COVID de la Spitalul Județean va fi trimis la Spitalul Municipal după lucrările de reabilitare/ izolare termică și vor mai rezulta astfel încă 10 paturi ATI.

În acest moment, Sânnicolau Mare are o rată de infectare de aproape 7 la mia de locuitori, iar pacienții care au nevoie de internare la ATI sunt transferați la Timișoara: „Fac apel la domnul primar Dănuț Groza să dispună măsurile necesare pentru ca cele 35 de paturi libere de la Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare să fie folosite de către pacientii care au nevoie de internare în spital și să încercăm în acest fel să decongestionăm unitățile medicale și personalul medical din Timișoara˝, a declarat primarul Timișoarei.

CITEŞTE ŞI: România a înregistrat cea mai mare scădere a sosirilor turistice din Europa

Dominic Fritz le propune timișorenilor – cetățeni, societate civilă, industrii – un parteneriat pentru a ieși cu bine din această criză.

„Eu propun timișorenilor un parteneriat care se bazează pe date concludente și comunicare onestă, am făcut un site, covid19.primariatm.ro, aici găsesc informații și centrele de testare, invit lumea să intre pe acest site. Am aflat că la DSP lipsesc telefoane și am intermediat o donație de 25 de telefoane mobile de la Orange pentru call-center-ul lor. Știu că această criză dacă se agravează va avea efecte asupra industriilor creative și HORECA și am cerut aparatului meu să lucreze la un proiect pentru reducerea impozitelor, care va fi cam de 14 milioane de lei. Am primit o scrisoare de la sectorul cultural și o să vedem cum îl putem susține. Nimeni nu câștigă dacă prelungim agonia”, a declarat Dominic Fritz.

Foto: publika.md


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *