Timişenii au reînceput să cultive sfecla de zahăr

sfecla de zahar1

În urmă cu mai bine de 15 ani, Timişul era unul dintre judeţele importante în ceea ce priveşte cultura sfeclei de zahăr. Acum, recolta obţinută nu se valorifică pe plan local, aşa cum ar fi fost mai simplu şi, bineînţeles, mai profitabil, ci se trimite la Fabrica de Zahăr din Oradea.

Fabrica din Timişoara nu mai există de mult, în locul ei aflânduse doar o ruină. Mult timp, agricultorii din judeţ au renunţat la această cultură în favoarea cerealelor, însă în ultima perioadă, în zonele în care sfecla de zahăr s-a cultivat în mod tradiţional, a reînceput semănarea ei. În comuna Şandra, după ce câţiva agricultori au înţeles că această cultură este profitabilă, chiar dacă este mai sensibilă, au hotărât să o înfiinţeze.

La îndemnul specialiştilor de la Oradea, care au venit şi au discutat cu fermierii din zona Şandra, aceştia au înfiinţat culturi de sfeclă de zahăr. „Subvenţia la hectar este mai mare, iar cei care cultivă această plantă sunt mulţumiţi de profitul pe care-l realizează”, ne-a declarat Luchian Savu, primarul comunei.

Eugen Supuran cultivă această plantă în zona Şandra pe o suprafaţă mare, de 150 de hectare. Asemeni lui, mai sunt şi alţi agricultori în zonă. Referindu-se la cultura de sfeclă de zahăr, el ne-a spus: „E un business, la fel ca oricare altul. Investiţia iniţială a fost mare, dar în cazul acestei plante nu se poate obţine un profit substanţial decât pe suprafeţe mari.

Cultivarea a 10 sau 20 de hectare nu e rentabilă. Pentru această cultură ai nevoie de utilaje speciale. Eu am achiziţionat recent o combină de recoltat”.

Potrivit specialiştilor, în Timiş se cultivă peste 1.000 de hectare de sfeclă de zahăr. De profesie economist, Eugen Supuran ne-a precizat că lucrează pământul încă din 1994, când a început să cultive cereale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *