În Timiş s-a dat startul la cumpărat vechime în muncă! Cum se procedează

Casa de Pensii

Vă bate gând de pensionare, dar vă lipsesc câțiva ani sau chiar numai câteva luni pentru a vă încheia socotelile cu câmpul muncii? Aveți posibilitatea de a achita retroactiv contribuția de asigurări sociale, oportunitate ivită în urma intrării în vigoare, acum câteva zile, a prevederilor Legii nr. 186/2016.

Noile reglementări au stârnit repede interesul timișorenilor și nu puțini au fost cei care au luat deja drumul Casei Județene de Pensii Timiș, cu portofelul deschis și dorință de plată.

„Legea a intrat în vigoare joi, Casa Națională de Pensii Publice a transmis în teritoriu precizările cuvenite, marţi fiind implementat și programul informatic necesar preluării, înregistrării și rezolvării solicitărilor. Ca urmare, începând de miercuri, persoanele interesate să achite retroactiv contribuția la pensii se pot adresa la sediul nostru din str. Andrei Șaguna nr. 5A.

Trebuie menționat însă că, pentru a beneficia de această facilitate – una cu caracter temporar, de altfel – solicitanții trebuie să respecte anumite condiții“, arată Ioan Căprariu, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș.

Într-adevăr, posibilitatea de plată retroactivă a contribuției la pensii, care permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiilor în sistemul public, este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesați n-au fost asigurați nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (șomaj, pensie de invaliditate etc.).

În plus, la această modalitate de rotunjire a vechimii în muncă nu pot recurge decât persoanele care încă n-au ieșit la pensie, fiind necesară încheierea unui contract de asigurare socială. Plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare socială cu CJP Timiș va putea face plăți retroactive pentru perioade ce se întind cel mult până la începutul lui noiembrie 2011.

Conform precizărilor Casei Naționale de Pensii Publice, în afară de contract (ce se completează la casa de pensii teritorială), solicitanții mai au nevoie de: actul de identitate (plus cel al mandatarului, dacă este cazul) – original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; o declarație pe propria răspundere (se completează la sediul casei teritoriale de pensii).

Referitor la plata efectivă a contribuției la pensii, aceasta este posibilă fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi. Și cum Legea nr. 186 se aplică din 27 octombrie, plata poate fi efectuată cel târziu până la data de 27 aprilie 2017.  Banii pot fi achitați fie în numerar, la casieria casei de pensii, fie prin mandat poștal, fie prin alte modalități prevăzute de lege (cum ar fi prin virament într-un cont bancar).

De reținut faptul că venitul asigurat (pentru care se plătește contribuția retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, și nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “În Timiş s-a dat startul la cumpărat vechime în muncă! Cum se procedează

  1. sunt pensionata pe caz de boala cu drept de munca patru ore,am 52 ani pot renuta la pensia de invliditate ptr pensia aceasta?

  2. Buna ziua, imi spuneti va rog la cat se ridica suma pe 4 ani? Respectiv 1 nov 2011-1 nov 2015 pt un venit minim pe economie

  3. Cine poate sa imi spuna ca cine vrea sa plateasca din anul 1994 -1999 cand se poate platii
    Sau decalaje de ani diferiti
    Multumesc

  4. Sunt din botosani cum trebuie sa procedez pentru a afla cu exactitate cit trebuie sa platesc pentru 3 ani? va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *