
Două clădiri ultracentrale din Timișoara, ambele cu o istorie foarte bogată, se pregătesc să intre în șantier, a anunțat conducerea primăriei. Este vorba, în primul rând, despre clădirea în care a funcționat vechiul spital orășenesc al Timișoarei, construit în perioada 1744-1757, de pe strada Mărășești nr. 3-5.
Aici a funcționat până anul trecut Clinica de dermatologie a Spitalului Municipal, mutată, între timp, pe Strada Daliei.
„Suntem gata să aplicăm pentru fonduri europene pentru refuncționalizarea clădirii de pe strada Mărășești, unde a fost Clinica de dermatologie, în sensul transformării ei în centru multicultural. Valoarea proiectului este estimată la cinci milioane de euro și sunt convins că vom obține fondurile necesare pentru realizarea lui”, a spus primarul Timișoarei.
O a doua clădire care va intra în renovare este cea a Operei, situată chiar în Piața Victoriei.
„De asemenea, așteptăm aviz de la comisia zonală de monumente istorice, pentru a transmite ulterior documentația la comisia națională de resort, pentru avizarea proiectului de reabilitare a fațadei Palatului Cultural. Nu se va reveni la forma inițială a fațadei, pentru că s-ar strica întregul ansamblu al Pieței Victoriei. Fațada a fost concepută de cel mai mare arhitect român al tuturor timpurilor, Duiliu Marcu. Se va schimba travertinul, iar dacă se va constata că mai există cele două statuete sub acesta, ele vor fi postate simetric față de intrarea în Palatul Culturii. Repet, dacă se confirmă că sunt acolo, pentru că nimeni nu are certitudinea”, a explicat Nicolae Robu.
Costurile reabilitării fațadei Palatului Culturii ajung la aproape 700.000 de lei, iar constructorul este căutat încă de la sfârșitul anului trecut.
Fatada operei o fi fost gandita de „cel mai mare arhitact” dar e o uratenie sinistra care se potriveste ca nuca-n perete cu restul cladirilor. Cred ca arhitectii care au conceput initial cladirea au fost mult mai „in tema” decat conationalul nostru si prin urmare ar trebui lasate la o parte patriotismele prost intelese si refacuta dupa proiectul original.