Timiş. O localitate a micilor paradoxuri

cenad

Dincolo de denumirea dată unui local – Las Cenad -, probabil inspirată de un cunoscut serial TV, din comuna cu punct de trecere a frontierei, la Cenad viața are parte de făgașurile, schemele și soluțiile ei.

Dacă întrebi cu ce se ocupă localnicii, nu ți se va spune, în nici un caz, „cu plantarea usturoiului”, altădată renumit și la căutare. Partea curioasă este că nici cu agricultura, în general, nu se îndeletnicesc, pentru că activitățile de gen, axate pe cultura mare, sunt lăsate în sarcina câtorva ferme de profil.
cenad1

Așadar, cenăzenii au în comun cu acest sector … mai ales drepturile cuvenite pentru arendă. Pe de altă parte, Cenadul are tot atât noroc, cât și ghinion. Se pare că ambele îi vin din faptul că se află la mică distanță de orașul (industrial) Sânnicolau Mare.

Aici se află posibilele locuri de muncă pentru o parte dintre cenăzeni, cei care se mulțumesc cu plata primită la una dintre marile fabrici de aici.

Apropierea de frontieră dă aripi unei alte părți dintre localnici ca să ia calea Occidentului, mai ales pentru a îngriji bătrâni ori să presteze diferite munci temporare în gospodării sau agricole.

Într-un orășel austriac, Braunau, de la granița cu Germania, ne spune primarul Nicolae Crăciun, există chiar și o comunitate mică de cenăzeni care se tot schimbă între ei și care și-au găsit acolo locuri de muncă într-un abator de păsări.

Aspectul pozitiv este că foarte mulți dintre ei se întorc cu bani în localitatea de domiciliu și îi investesc în renovarea caselor, modernizarea gospodăriilor, dar și în locuințe noi.

Există însă un specific: în timp ce, la Sânnicolau Mare, se înregistrează un permanent și serios deficit de forță de muncă, mulți locuitori din zona de atragere a acesteia preferă migrația și lucrul în străinătate, unde câștigurile sunt mai bune.

De altfel, aflăm că angajatorii din oraș au recurs deja la aducerea de forță de muncă din Oltenia. Pe de altă parte, Cenadul, în lipsa infrastructurii urbane, este ocolit de orice investiție cu locuri de muncă numeroase, antreprenorii preferând orașul.

Dar lucrurile paradoxale nu se opresc aici. Și la Cenad, ca mai peste tot, este aproape imposibil să găsești zilieri pentru activități sezoniere, nici măcar la prețuri competitive cu cele din străinătate!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timiş. O localitate a micilor paradoxuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *