În Timiş, munca la gri a fost pusă pe „roşu”

munca 3

După ce munca fără forme legale a pierdut din intensitatea vremurilor trecute, în România, s-a dezvoltat, mai nou, aşa-zisa „muncă la gri”, în care lucrătorilor li se fac contracte de angajare, dar nu potrivit activităţii pe care o desfăşoară. De cele mai multe ori, angajatului i se face un contract pentru două ore pe zi, când în realitate, el prestează opt ore.

Astfel de situaţii, destul de multe la număr, au afectat serios bugetul de stat, motiv pentru care s-a luat o măsură radicală, menită a stopa „munca la gri”. Prin Ordonanţa Guvernului nr. 53/4.08.2017, s-au înăsprit sancţiunile pentru cei care driblează legea. Astfel, chiar dacă celor depistaţi cu mai mult de cinci lucrători fără forme legale nu li se mai întocmeşte dosar penal, în schimb, au crescut drastic amenzile, ajungând la 20.000 de lei, cu posibilitatea ca suma să fie înjumătăţită dacă se achită în 48 de ore.

Noutatea introdusă de actul normativ în discuţie este că angajatorii sunt obligaţi să deţină la fiecare punct de lucru (nu la sediul societăţii) contractele de muncă şi fişa de pontaj, pentru ca inspectorii de muncă să poată verifica în teren legalitatea acestora. De asemenea, orice act adiţional la contractul individual de muncă trebuie transmis în 24 de ore şi înregistrat în Registrul de evidenţă al salariaţilor (Revisal).

pavel kasaiPotrivit ordonanţei, a existat o perioadă de 30 zile pentru informare şi consiliere şi este foarte interesant că efectele sunt deja resimţite din plin. Astfel, foarte mulţi angajatori anunţă la ITM Timiş modificarea contractelor de muncă, lucru ce arată dimenisunea pe care a avut-o până acum fenomenul „muncii la gri”.

„Ar fi bine ca toţi angajatorii să-şi ia măsuri de organizare legală a muncii, cu contracte şi fişe de pontaj. Se poate chiar închide activitatea, ceea ce nimeni nu îşi doreşte”, a declarat Pavel Kasai, inspector-şef al ITM Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În Timiş, munca la gri a fost pusă pe „roşu”

  1. In judetele cu somaj scazut, ba chiar cu deficit d forta de munca e mai usor sa combati munca la negru si gri.
    In zonele sarace, unde sunt putini angajatori , mai bine-i lasi in „zona gri” decat sa-l inchizi, pentru ca mai mult pierzi decat castigi atat tu statule, cat si amaratul de angajat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *