Testele PISA provoacă revolta profesorilor timişeni: „Este ca şi când am pregăti un sportiv pentru proba de 800 de metri garduri, iar la final concurează pentru pedalat pe bicicletă”

invatament

Nebunia care s-a creat după rezultatele obţinute de elevii din România la testele PISA a scandalizat breasla cadrelor didactice. Mai mulţi profesori de limba română şi de matematică au ţinut să clarifice lucrurile, din punctul lor de vedere, pentru a nu se mai lansa tot felul de acuzaţii atât împotriva dascălilor, cât şi a elevilor.

Concluzia desprinsă după conferinţa de presă organizată de aceştia la sediul organizaţiei sindicale „Spiru Haret” este că testele PISA nu sunt corelate cu programele şcolare după care învaţă elevii din România.

„Este ca şi când am pregăti un sportiv pentru proba de 800 de metri garduri, iar la final concurează pentru pedalat pe bicicletă”, spunea o profesoară de matematică de la un liceu timişorean.

Concret, la matematică, aceste evaluări pun mai mult accent pe interpretări estimative, statistice şi nu pe calcul matematic, aşa cum se învaţă în ţara noastră. La fel se întâmplă şi la limba şi literatura română, unde s-a urmărit înţelegerea textelor şi abilităţile de comunicare, nefiind adaptate la sistemul şcolar românesc.

Testele PISA au pus un foarte mare accent pe abilităţile practice ale copiilor, nefiind în conformitate cu modul în care aceştia sunt pregătiţi pentru examenele care contează cu adevărat pentru un elev, capacitatea şi bacalaureatul. De aceea, profesorii cred că mulţi elevi nici nu au luat în serios aceste teste, ştiind că ele sunt irelevante.

„Tot ceea ce nu se trece în catalog nu îi interesează pe copii”, spune un alt profesor.

CITEŞTE ŞI: Managerul „Județeanului” se laudă cu studii la Yale, dar a făcut primii doi ani la o universitate anonimă. Video

În plus, cadrele didactice îşi pun semne de întrebare legate de reprezentativitatea testelor, de baremul stabilit şi de modul în care au fost selectate unităţile şcolare unde s-a aplicat acest experiment. Totul a fost făcut în mare secret, fără a se cunoaşte elevii şi şcolile unde s-a susţinut testul, şi nici modul în care s-au corectat lucrările.

Totuşi, cadrele didactice admit faptul că învăţământul românesc trebuie să treacă printr-o reformă serioasă, însă consideră că aceasta trebuie să fie făcută de profesionişti şi nu de tot felul de politicieni care nu urmăresc decât avantaje electorale sau de alt gen.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Testele PISA provoacă revolta profesorilor timişeni: „Este ca şi când am pregăti un sportiv pentru proba de 800 de metri garduri, iar la final concurează pentru pedalat pe bicicletă”

  1. Concluzia desprinsa este ca cu foarte mici exceptii , la toate nivelurile , nu se face carte , profesorii vin la scoala sa isi i a salariile , deloc mici pentru cele maxim 18 ore pe saptamina , iar elevii sa socializeze , restul nu sînt decît motive , sa puna in fiecare clasa camere de supraveghere sa vada părinții ce se întîmplă în timpul orelor , vorbim de matematică , pentru 80 la sută din elevi este exact ca limba coreana , sau chineza , iar elevii , in marea lor majoritate sînt promovați pentru a se pastra normele didactice , si nu pentru cunoștiințele lor vaste , dar cum am spus , mai sînt și exceptii , unde se face carte , dar din pacate , simt puține,si de absente , nici nu mai aduc vorba , cu camere de supraveghere în fiecare clasa ar putea si părinții sa vada daca sînt sau nu copiii lor în clasa .

    1. Eu trag concluzia că de fapt „în țara noastră”, „sistemul școlar românesc” nu este adaptat la cerințele actuale din restul lumii.

      1. problema este modul de a accede la anumite profile scolare, de regulă la liceu, pe baza notelor obținute la evaluări, deseori sub 5,00…de unde rezultă că nu poți face din rahat bici și să mai plesnești cu el…metaforic vorbind!
        sunt licee de inalt nicel unde se accede cu note peste 9,00 si altele mediocre(majoritare) unde este vai și amar de profesorii…care primesc elevi de nota 4.
        ceva trebuie făcut: selecția elevilor pe profile după abilități și teste riguroase…
        opinie mea!

    2. valentina se pare ca tu NU prea intelegi care este rolul dascalului, el isi primeste salariul pentru 40 de ore/saptamana, nu doar pentru cele 18 care reprezinta doar activitate efectiva de predare la clasa. Orice profesor zilnic trebuie sa-si pregateasca lectiile pentru ziua urmatoare, pregateste materiale pentru clasa si nu in ultimul rand trebuie sa se perfectione continuu. Dar sunt multi prosti care nu vad realitatea! La un profesor universitar norma este de 7 ore/saptama, doar asta face el?! Sau acesta mai lucreaza pe cercetare, contracte, publica articole si multe alte activitati!

  2. Doamnei profesoare de matematica !
    Stimata doamna ,
    Matematica formeaza gindirea.In rezolvarea unei probleme , am invatat eu , intelegerea textului inseamna jumatate din solutie.
    PENTRU DUMNEAVOASTRA :NU EXISTA PROBA DE 800 M GARDURI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *