Terenul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Timişoara, râvnit de antreprenori

teren USAMVB

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) încearcă să intre în proprietatea terenului pe care-l lucrează şi unde se face cercetare- staţiunea didactică şi experimentală, în suprafaţă de 1.600 de hectare. (Terenul administrat de USAMVB, se află în proprietatea statului român).

Prof. univ. Cosmin Alin Popescu, rectorul instituţiei de învăţământ superior, ne-a declarat că imediat după ce a fost numit în funcţie, a depus toate eforturile pentru ca terenul să intre în patrimoniul universităţii.

Cosmin Alin Popescu„Este singura instituţie cu acest profil din ţară în această situaţie. Cum suprafaţa de 1.600 de hectare se găseşte între Calea Torontalului şi Aradului, mulţi antreprenori sunt interesaţi în a o deţine. Aşa se face că pentru 300 de hectare suntem în litigiu”, a precizat Cosmin Alin Popescu.

În prezent, pe respectiva suprafaţă de teren, USAMVB cultivă soiuri româneşti de grâu, floarea-soarelui, rapiţă şi porumb.

Un teren mai mic este utilizat pentru producţia de sămânţă de grâu, o colaborare cu Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin.

Fără subvenţii, timp de un an

De-abia de anul acesta s-a reglementat problema subvenţiilor pentru suprafeţele lucrate aparţinând universităţilor agricole.

„Până în anul 2014 am primit banii de subvenţie, dar în 2015, din cauza unei modificări legislative, am fost nevoiţi să ne descurcăm din resursele proprii. Din acest an lucrurile au revenit la normal şi aşteptăm să primim aproape două milioane de lei”, susţine Cosmin Alin Popescu.

Ciuntit pe ici, pe colo

„Cele 1.600 de hectare de teren s-au împuţinat, pentru că o parte dintre terenuri au fost câştigate în instanţă. Nu este vorba de suprafeţe foarte mari, dar dacă fenomenul continuă, fără ca nimeni să nu intervină, ne vom trezi cu jumătate din suprafaţă”, a avertizat rectorul USAMVB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns