Tăurașii din Timiş, înfrânți de fotovoltaice

fotovoltaice

Deși mediul rural din vestul țării se situează, incontestabil, în avangrada proceselor de transformare postindustrială a satului românesc, chiar și aici mai pot fi întâlnite, la distanță de peste un sfert de veac de la despărțirea de agricultura de tip comunist, urmele unui trecut dominat de IAS-uri și CAP-uri.

Astfel de vestigii se mai află, încă, la intrarea dinspre Deta în centrul administrativ al comunei timișene Banloc. Nu pentru multă vreme, își mărturisește speranța primarul Cornel Toța, care ne informează că fosta bază IAS a fost achiziționată, cu ceva vreme în urmă, de un investitor italian, care exploatează circa o mie de hectare pe raza comunei.

Care va fi destinația viitoare a bazei rămâne de văzut, sigur este însă faptul că opțiunile întreprinzătorilor se diversifică de la an la an, iar modelele de succes sunt, tot mai frecvent, foarte apropiate.

Un alt investitor în agricultura comunei Banloc, întâmplător tot de proveniență italiană, a organizat inițial o fermă de tăurași, la care a renunțat uletrior pentru a amenaja în loc, pe același teren, un parc fotovoltaic, din care, deloc surprinzător dacă avem în vedere condițiile actuale din zootehnia națională, obține un câștig mai consistent.

Și acest întreprinzător și-a moștenit partea sa de ruine CAP-iste, de această dată, situate la intrarea în satul aparținător Partoș, pe care, potrivit dialogului purtat cu administrația locală, va trebui fie să le demoleze, fie să le reabiliteze în perspectiva unei alte valorificări.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *