Târgul liceelor timișene 2022, lansat de la Nițchidorf

Târgul liceelor timișene 2022, lansat de la Nițchidorf

Târgul liceelor timișene 2022, lansat de la Nițchidorf. Joi, 24 februarie, Banatul, spațiu intercultural aflat la confluența mai multor etnii și a unor vechi civilizații, a fost martorul unui eveniment promițător, de întâlnire între cultură și educație.

Inspectoratul școlar județean, împreună cu echipa de elevi implicați în realizarea platformei online de prezentare a ofertei educaționale a liceelor din Timiș, au lansat, la Căminul cultural din comuna Nițchidorf, evenimentul de deschidere a Târgului liceelor timișene, posibil cea mai amplă manifestare de acest gen din România.

”Am mers la Nițchidorf ca să conectăm ruralul cu urbanul pentru un acces mai bun la informații”, a precizat Vlad Sarca, coordonatorul echipei de elevi implicată în realizarea platformei online a Târgului liceelor timișene, dar și în organizarea promovării acestui concept.

Alegerea locației a avut loc ca urmare a unei selecții realizate de inspectoratul școlar. Învățământul din zona rurală a fost, astfel, valorizat, evidențiind capacitatea comunității educaționale din acest segment, adesea neglijat, de a ridica barierele convenționale din mentalul colectiv.

”Intenția de a participa la astfel de evenimente și de a beneficia de o astfel de oportunitate înseamnă un plus pentru imaginea unei instituții. Doar patru unități de învățământ și-au arătat intenția de a organiza un astfel de eveniment – Liceul Teoretic ”David Voniga” din Giroc, Școala Gimnazială Izvin, Școala Gimnazială Boldur și Școala Gimnazială Nițchidorf.

Elementele pe care noi le-am urmărit, printr-o fișă, au vizat partea tehnică, partea legată de domeniile în care au fost organizate activitățile extrașcolare de către unitățile de învățământ, zona de interculturalitate. Unitatea de învățământ care s-a încadrat cel mai bine în această fișă a fost Școala Gimnazială din Nițchidorf. Aici avem și Muzeul ”Herta Muller”, tradiții ale comunității interculturale și am remarcat o susținere a autorităților locale pentru zona de educație”, a precizat inspectorul școlar general Marin Popescu.

Sute de elevi din comună, din localitățile învecinate (Sacoșu Turcesc, Chevereșu Mare, Șipot, Tormac) și de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara au fost prezenți la eveniment, iar alte câteva mii l-au urmărit în transmisie directă pe Facebook. Gazdele – școala gimnazială și primăria din Nițchidorf – i-au întâmpinat pe oaspeți cu pâine și sare, arătând o mare deschidere pentru tot ceea ce înseamnă interculturalitatea.

Într-un ambient emblematic al diversității în care trăiesc oamenii din Nițchidorf, nu au lipsit elementele specifice diversității și identității culturale care coexistă împreună în spațiul românesc: bucate tradiționale pregătite de localnici veniți din toate colțurile țării, precum și de șvabii bănățeni, costume populare, obiecte casnice, țesături populare ș.a.m.d.

Timp de două ore, scena căminului cultural a fost animată de dansuri populare tradiționale românești și germane, momente de balet și cântece, prestate cu multă bucurie și emoție de tinerii din zona Nițchidorf și de elevi ai Liceului de Artă ”Ion Vidu” din Timișoara.

În deschidere, au luat cuvântul inspectorul școlar general Marin Popescu și Dănuț Drăghici, primarul comunei. La eveniment au fost prezenți și alți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, printre care inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea și inspectorul școlar Ladislau Domolki, acesta asigurând prestația artistică a elevilor din Timișoara.

În cadrul evenimentului, a fost prezentată și platforma online a Târgului liceelor timișene, prin proiecții video.

CITEȘTE ȘI: Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Echipa de tineri care au avut un aport substanțial la crearea acestei platforme  – Vlad Sarca (Liceul ”Vlad Țepeș”), Laura Chirilă (Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva”), Benedict Tîrnovan (Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”), întregită, în acest an, cu Melania Dulgheru și Alessia Goleanu (ambele de la Colegiul Național ”C.D.Loga”) s-a străduit să perfecționeze conținutul site-ului dedicat (https://targulliceelor-timisene.ro/), aducând elemente noi care să vină în sprijinul utilizatorilor.

Momentul de lansare a Târgului liceelor timișene va fi urmat de un mini festival care va avea loc în Timișoara, la Iulius Town, cel mai probabil în zilele de 7 și 8 aprilie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *