
Subvențiile de la bugetul de stat cuvenite fermierilor vor fi în curând acontate de către aceștia. Ultimul pas în acest proces a fost publicarea Legii bugetului de stat pentu anul 2021 în Monitorul Oficial, așadar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va avea în curând undă verde pentru virarea banilor către beneficiari. Este vorba, în primul rând, despre cei care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii și au îndeplinit condițiile de eligibilitate. Astfel, în sectorul vegetal sunt ajutoarele naționale pentru pentru culturi amplasate pe teren arabil, pentru cânepă pentru fibră, pentru tutun, pentru hamei și pentru sfecla de zahăr, iar în zootehnie sunt schema decuplată de producţie, specia bovine, sector lapte, respectiv carne, precum și schema cuplată de producţie pentru speciile ovine și caprine. În perioada următoare, APIA va stabili cuantumul pe hectar, respectiv pe cap de animal, pentru fiecare dintre schemele de ajutoare naționale tranzitorii.
CITEȘTE ȘI: S-a semnat contractul pentru reabilitarea Căii Stan Vidrighin
Totodată, ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru ultimele două trimestre ale anului trecut, sunt așteptate încă de beneficiari. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, stabilită la 21 de euro pentru 1000 de litri pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară, valabilă pentru anul trecut, este de 1,5258 de lei pe litru.
În sectorul creșterii animalelor a rămas restantă la plată schema de ajutor de stat pe anul trecut pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Sprijinul e acordat sub formă de servicii subvenţionate pentru întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat sau atestat de producător, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul zootehnic. Ajutorul de stat poatye acoperi integral costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice, precum și 70 la sută din cheltuielile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al animalelor.
Pentru detalii referitoare la plățile subențiilor directe de la bugetul de stat, fermierii din Timiș pot contacta centrului județean al APIA, la nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, sau prin e-mail, la adresa [email protected].