Subvenții europene masive pentru ecologizarea agriculturii

agroeco21 1

Fermierii din sectorul zootehnic vor avea la dispoziție subvenții pentru reducerea emisiilor de metan provenite de la animale, iar exploatațiile vegetale vor primi bani în plus pentru extinderea agriculturii ecologice. Va fi aplicat, mai exact, un sistem al eco-schemelor, măsuri de spijin financiar propuse de Comisia Europeană, ținând cont de factorii care, conform experților, provoacă efectul de seră și alte efecte climatice negative. Suplimentarea fondurilor pentru o agricultură mai prietenoasă cu mediul vine după ce în ultima parte a anului trecut, miniștrii agriculturii din statele componente ale Uniunii Europene au dezbătut problema și în final au convenit asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), cu accent pe provocările climatice.

CITEȘTE ȘI: Ministrul educației nu mai vrea sistem hibrid în școală și este convins că în România nu există localități carantinate

Specialiștii estimează că sectorul agriculturii generează circa zece la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, care își propune până în 2050 să reducă la zero noxele de acest tip. Noua PAC va avea, pentru perioada 2021-2027, un buget total de 387 miliarde de euro ca alocări din partea UE, sumă care înglobează atât plățile directe către fermieri, cât și  liniile de finanțare pentru investiții în exploatații, respectiv pentru dezvoltarea rurală. Totuși, deși introducerea eco-schemelor a fost deja anunțată oficial de Comisia Europeană, rămâne ca factorii guvernamentali să convină atât asupra măsurilor care vor fi subvenționate, cât și în privința consistenței fondurilor care urmează să fie alocate pentru combaterea schimbărilor climatice. Se prefigurează, în orice caz, ca măsurie de ecologizare a agriculturii europene atât pe componenta vegetală, cât și în zootehnie, să aibă alocate între 20 și 30 la sută din bugetul total al PAC.

Extinderea suprafețelor cultivate ecologic, dar și utilizarea unor aditivi pentru furaje în vederea reducerii emisiilor de metan provocate de animale se numără printre activitățile care vor fi subvenționate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *