Subvenția APIA pentru pentru micii fermieri cultivatori de legume

Subvenția APIA pentru pentru micii fermieri cultivatori de legume

Subvenția APIA pentru pentru micii fermieri cultivatori de legume

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat cuantumul sprijinului cuplat pentru venit – legume cultivate în sere și solarii, pentru acest an, și criteriile de eligibilitate.

CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara pregătește ediția din 2023 a bugetului participativ

„PD-18 – Sprijinul cuplat pentru venit – Legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete) presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producția vegetală.

Condiții de eligibilitate:

Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României, cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;

Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;

Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;

Fermierul să facă dovada comercializării unor cantități minime anuale, în conformitate cu legislația națională;

Fermierul să facă dovada utilizării de sămânţă certificată, în conformitate cu legislația națională.

Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 2.100 euro/ha în anul 2023.

La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

Cuantumul indicativ maxim estimat de 2.730 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la culturilor.

Cuantumul indicativ minim estimat de 1.890 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

Sprijinul va contribui la:

aprovizionarea pieţei cu legume din producţia internă;

extinderea perioadei de producţie în vederea asigurării consumului intern în perioada de extrasezon;

menținerea unei alternative ocupaționale pentru fermieri;

menținerea suprafețelor cu spații protejate;

menținerea veniturilor producătorilor din sectorul legume;

motivarea fermierilor mici și mijlocii să rămână în acest sector să producă legume în spații protejate,” a informat APIA.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *